Очільник НБУ зважився на несподіване рішення - що відбувається
Категорія
Політика
Дата публікації

Очільник НБУ зважився на несподіване рішення - що відбувається

Очільник НБУ зважився на несподіване рішення - що відбувається
Джерело:  online.ua

Очільник Національного банку України Яків Смолій написав та подав на ім’я українського лідера Володимира Зеленського заяву про відставку. Чиновник наголосив, що йому довелося ухвалити таке несподіване для всіх рішення через "систематичний політичний тиск". За словами Смолія, протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання ним як головою найважливіших обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Смолій підкреслив, що своєю відставкою він прагне застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу НБУ.

Співрозмовники в НБУ звертають увагу на те, що відповідна заява – це акт протесту Смолія на дії уряду та депутатів.

"Моє рішення про відставку аргументується наступним: за власним бажанням", – наголосив Яків Смолій.

Звільняється Смолій відповідно до пункту 2 частини восьмої статті 18 Закону України "Про Національний банк та пункту 18 частини першої статті 85 Конституції України. Що важливо розуміти, ця заява подана 1 липня, тож уже 2 липня, в четвер, профільний комітет українського парламенту може розглянути це питання на своєму засіданні, а в 3 липня ВРУ зможе проголосувати по цьому питанню.

"Щодо рішення про призначення нової особи на посаду голови, ймовірно, воно буде десь в середині липня, наступного сесійного тижня", - зазначив співрозмовник.

Варто звернути увагу на те, що обов’язки голови Нацбанку до призначення нового голови буде здійснювати перша заступниця очільника НБУ Катерина Рожкова.

Як відомо, нещодавно глава НБУ Яків Смолій офіційно повідомляв про те, що планує залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – 2025 року. Смолій став очільником Нацбанку 15 березня 2018 року, коли Верховна Рада підтримала звільнення Гонтаревої з посади голови Нацбанку і призначила його на цю посаду.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно посли G7 закликали офіційний Київ  зберегти незалежність Національного банку України і вказали, що її втрата поставить під загрозу не тільки самих українців, а й міжнародну підтримку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?