Посли Великої сімки екстрено звернулися до команди Зеленського - що сталося
Категорія
Політика
Дата публікації

Посли Великої сімки екстрено звернулися до команди Зеленського - що сталося

Посли Великої сімки екстрено звернулися до команди Зеленського - що сталося
Джерело:  online.ua

Посли Великої сімки, в яку входять Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США, екстрено відреагували на нові проблеми України, пов'язані з раптовою відставкою глави НБУ Якова Смолія через "систематичний політичний тиск". Вони миттєво звернулися до української влади і застерегли від відкату реформ, так як це поставить під загрозу не тільки їх надійність, але і підтримку з боку Заходу. З такою тривожним заявою посли G7 виступили через кілька годин після появи повідомлення про рішення керівника регулятора, повідомляє ONLINE.UA.

"Незалежний Нацбанк - фундаментальне досягнення для України, яке зменшило корупцію, сприяло зростанню і врятувало збанкрутілий банківський сектор. Підрив цієї надважливої інституції був би великим кроком назад і поставив би під загрозу надійність реформ України і їх підтримку", - йдеться в заяві послів Великої сімки , опублікованому в Twitter міжнародного клубу.

З окремою заявою виступила посол Канади Лариса Галадза. Вона написала, що у неї виникли "серйозні побоювання" щодо прихильності влади України реформам і припинення захоплення державою ключових інститутів.

"Дивлюся це з глибоким занепокоєнням. Незалежний НБУ - ключ до досягнення Україною макрофінансової стабільності. Це ключ до отримання мільярдів підтримки МВФ. Це ключ до довіри інвесторів. Збереження цієї незалежності - єдиний спосіб для України досягти цілей, які вона для себе поставила", - прокоментувала вона відставку Смолія.

Як відомо, напередодні, 1 липня, глава Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск", який унеможливлює ефективне виконання ним як главою покладених на нього обов'язків керівництва діяльністю Національного банку і взаємодію з іншими державними органами.

Заяву про відставку Смолія Верховна Рада розгляне вже сьогодні, 2 липня. Обов'язки глави Нацбанку до призначення нового голови буде здійснювати перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

В Офісі президента України відреагували на рішення піти у відставку Смолія. У Зеленського підкреслили, що для влади безумовним пріоритетом залишається забезпечення незалежності НБУ.

Нагадаємо, Яків Смолій став главою НБУ 15 березня 2018 року, коли Верховна Рада підтримала звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Нацбанку і призначила його на цю посаду. Раніше Смолій заявляв про те, що має намір залишатися на посаді глави до кінця своєї каденції - 2025 року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ЄС, НАТО і США екстрено звернулися до України з вимогою прийняти закон про реформування Служби безпеки України, який буде відповідати вимогам національної безпеки і євроатлантичним стандартам. Варто звернути увагу на те, що це вже не перший заклик, який пролунав від ЄС, США і НАТО з цього приводу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?