У космосі сталася незвичайна загадкова пригода - вчені приголомшені
Категорія
Технології
Дата публікації

У космосі сталася незвичайна загадкова пригода - вчені приголомшені

У космосі сталася незвичайна загадкова пригода - вчені приголомшені
Джерело:  online.ua

У космосі сталася загадкова подія, яке поставила наукове співтовариство в глухий кут - без сліду зникла величезна зірка, яка була однією з найяскравіших у Всесвіті. Вчені приголомшені тим, що сталося і намагаються розгадати нову космічну таємницю. Справа в тому, що в астрономії нічого не відбувається просто так, і процеси, що відбуваються навіть за тисячі світлових років від Землі, завжди відслідковуються. Але загадкове зникнення зірки з галактики Кінман поки не піддається науковому поясненню. Астрономи намагаються зрозуміти, як і чому зник об'єкт в 2,5 мільйона разів яскравіший за Сонце - вже є два пояснення. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дані Європейської південної обсерваторії.

Відомо, що гігантська зірка, яка безслідно зникла, відноситься до типу пульсуючих гіпергігантів, яких називають яскравими блакитними змінними. Її вивчали астрономи в період з 2001 по 2011 рік, відзначаючи, що масивна зірка добігає кінця свого життя. Тому в минулому році до неї було залучено максимум уваги - вчені хотіли більше дізнатися про те, як надмасивні зірки закінчують своє життя.

Однак, масштабні дослідження виявилися на грані зриву, так як зірка просто зникла. Ця подія викликала інтерес наукової спільноти, оскільки зірки такого розміру повинні перетворитися на наднову і залишити після себе величезну хмару речовини.

Астрономи з Європейської південної обсерваторії припускають, що зірка могла колапсувати в чорну діру без вибуху наднової, або ж просто перетворилася на зірку з більш низькою світністю.

"Було б дуже незвично, щоб така масивна зірка зникала без яскравого вибуху наднової. Якщо це правда, це буде перше пряме виявлення такої зірки-монстра, що закінчує своє життя таким чином. Можливо, ми виявили одну з найбільш масивних зірок локального Всесвіту, яка поступово йде в ніч", - коментують нову таємницю астрофізики.

Поки ж вони мають намір провести подальші дослідження, щоб з'ясувати, яка доля спіткала цю зірку. Вчені розраховують на споруджуваний Надзвичайно Великий Телескоп ESO, який повинен почати роботу 2025 році. Він зможе розгледіти окремі зірки в віддалених галактиках, таких як Кінман, допомагаючи розгадувати космічні загадки, подібні до цієї.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в космосі виявлений новий загадковий об'єкт неясної природи. Вчені намагаються розгадати загадку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?