Чому насправді звільняється глава НБУ - у Зеленського нарешті зізналися
Категорія
Політика
Дата публікації

Чому насправді звільняється глава НБУ - у Зеленського нарешті зізналися

Чому насправді звільняється глава НБУ - у Зеленського нарешті зізналися
Джерело:  ЛІГА.net

Анонімні джерела в президентській партії "Слуга народу" зважилися на неочікуване зізнання - вони заявили про те, що, ймовірно, відставку очільника Нацбанку Якова Смолія спровокував конфлікт, що виник у нього нещодавно з українським лідером Зеленським. Згідно з останніми даними, суперечка президента і голови НБУ начебто мала місце під час засідання Нацради реформ. У Смолія і Зеленського, зокрема, відбулася напружена розмова. Про це з посиланням на трьох свідків інциденту повідомляє  "LIGA.net", передає ONLINE.UA.

Анонімні джерела стверджують, що відставку Смолія спровокувало й те, що у Зеленського своє бачення, як допомагати і розвивати українську економіку. І це бачення сильно розходиться з уявленнями про правильну економічну політику нинішнього керівництва Нацбанку. Так, в ході засідання Нацради реформ, яке відбулося декілька днів тому, глава держави нібито висловив Смолію своє невдоволення слабкими результатами держпрограми дешевих кредитів "5-7-9". Володимир Зеленський почав закидати Смолію, що банки-учасники видають мало кредитів.

"5-7-9" – це стара претензія. Зеленський висловлював її ще в січні: висока ставка, через яку НБУ не дає хід кредитами. Президент перебуває в іншій економічній парадигмі: гроші – кров економіки, їх потрібно більше; сушити економіку не можна; курс – трохи опустити тощо. А Смолій зі своїм таргетуванням інфляції під час кризи – це так собі історія", - заявив один зі співрозмовників з керівництва "Слуги народу".

Як відомо, глава НБУ Яків Смолій ввечері 1 липня подав у відставку з посади голови Національного банку України. Проте раніше він стверджував, що має намір залишатися на посаді голови до кінця своєї каденції – 2025 року. Нацбанк він очолив в березні 2018 року. Що цікаво, 2 липня колишній український лідер Петро Порошенко та його партія "Євросолідарність" закликали президента Володимира Зеленського відкликати подання постанови про звільнення глави Нацбанку.

Як повідомляв ONLINE.UA, на заяву глави НБУ Якова Смолія про звільнення миттєво відреагував глава держави Володимир Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?