Тривожний сигнал - Євросоюз запанікував після нового скандалу в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Тривожний сигнал - Євросоюз запанікував після нового скандалу в Україні

Тривожний сигнал - Євросоюз запанікував після нового скандалу в Україні

Влада Європейського Союзу нарешті відреагувала на резонансну заяву про відставку очільника Національного банку України Якова Смолія - в ЄС попередили про загрозу для підтримки реформ в Україні через можливий підрив незалежності Нацбанку. Це зазначається у заяві речника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки. Євросоюз наголосив, що оголошення про відставку глави Національного банку України Якова Смолія на тлі ймовірного політичного тиску посилає тривожний сигнал. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "ЄП".

"Банк повинен зберігати здатність виконувати свою роль незалежно. Підрив цього важливого інституту ставить під загрозу надійність і підтримку програми реформ в Україні", - додається у заяві.

У ЄС наголосили, що і надалі будуть підтримувати нашу країну в проведенні вкрай необхідних реформ, але розраховують на те, що українська влада збереже свій рівень зобов’язань. Окрім того, зазначається, що створення сильного і незалежного Національного банку стало фундаментальним досягненням для України і, як і раніше, має вирішальне значення для майбутнього успіху країни.

"В останні роки Національний банк України зробив сміливі і необхідні кроки для забезпечення макрофінансової стабільності України та сприяння сталого відновлення економіки. Політика Банку добре послужила українській економіці і українському народу завдяки стабілізації національної валюти, зниження інфляції і збільшення іноземних резервів, реструктуризації всього банківського сектора і повернення активів, втрачених у випадках банківського шахрайства", - наголосили в ЄС.

Як відомо, 1 липня очільник Національного банку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск". Посли G7 зразу ж попередили, що підрив НБУ став би великим кроком назад і поставить під загрозу надійність реформ України і їхню підтримку.

Як повідомляв ONLINE.UA,  на заяву глави НБУ Якова Смолія про звільнення миттєво відреагував глава  держави Володимир Зеленський.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?