Туреччина вразила рішенням стосовно НАТО - що відомо
Категорія
Світ
Дата публікації

Туреччина вразила рішенням стосовно НАТО - що відомо

Туреччина вразила рішенням стосовно НАТО - що відомо
Джерело:  online.ua

Туреччина тривалий час блокувала узгодження плану оборони Польщі та Балтії у НАТО. Напередодні офіційна Анкара зняла усі претензії. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

За даними представників Литви, Польщі, Франції турецька сторона вирішила відкликати усі заперечення.

Згаданий план захисту країн Східної Європи — це реакція цих держав на анексію українського Криму 2014 року. Його ухвалили під час лондонського саміту НАТО у грудні 2019 року.

Водночас проти виступили представники Туреччини. Вони поставили жорстку вимогу союзникам — визнати терористами загони курдського ополчення YPG, які базуються на півночі Сирії. Лише після цього Анкара погодиться зі стратегією.

"Турки зняли свої заперечення", - зауважили у четвер, 2 липня, у міністерстві оборони Франції.

Представник країни в Альянсі додав, відбулося остаточне узгодження плану.

Водночас невідомо, що пішли країни НАТО на зустріч турецькому союзнику. За словами іншого дипломату, Анкарі довелося погодитися після того, як на неї почали тиснути 29 країн наприкінці червня.

Цікаво, що план Eagle Defender взагалі не пов'язаний з військовими операціями турецьких сил в САР. Анкара неоднократно виступала з жорсткими заявами стосовно курдів чи їхніх озброєних угрупувань. Тривалий час ті залишалися союзниками США на Близькому Сході, однак ситуація змінилася після виводу американських військ з Сирії.

Як повідомляв ONLINE.UA, французька влада вирішила залишити військово-морську місію НАТО. Причиною став нещодавній конфлікт з турецьким командуванням, який стався у Середземному морі. За словами турецького посла у Франції, офіційний Париж вже проінформував Альянс про своє рішення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?