Настала нова катастрофа - вчені б'ють на сполох через глобальну проблему
Категорія
Світ
Дата публікації

Настала нова катастрофа - вчені б'ють на сполох через глобальну проблему

Настала нова катастрофа - вчені б'ють на сполох через глобальну проблему
Джерело:  online.ua

Фахівці із захисту дикої природи повідомили про нову катастрофу, яка виникла через масове вимирання слонів. Учені б'ють на сполох і відзначають, що вже з невідомих причин загинули 350 слонів на півночі Ботсвани. Ще десятки слонів помітили слабкими і виснаженими - експерти не виключають, що вони загинуть найближчим часом. Причому вмирають тварини жахливою смертю - вони ходять колами і раптово падають мордою вниз. Фахівці припускають, що катастрофічне вимирання слонів може бути пов'язано з хворобою, яка небезпечна і для людей. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Guardian.

Вперше масова загибель слонів була зареєстрована в Дельта Окаванго на початку травня, де до кінця місяця загинуло 169 особин. До середини червня їх кількість збільшилася більш ніж удвічі і, згідно з місцевими джерелами, більша частина слонів загинула поблизу водяних лунок. Стрімку смертність слонів зоозахисники називають безпрецедентною.

Від чого вмирають слони, до сих пір невідомо. Спочатку передбачалося, що їх могли отруїти ціанідом, який використовують браконьєри з сусіднього Зімбабве. Але ця версія не підтвердилася, так як у мертвих слонів не відпилювали бивні. За іншим припущенням, тварини могли заразитися сибірською виразкою, від якої тільки в минулому році в Ботсвані померли більше 100 слонів. Але цю версію вже відкинули, а версію про те, що слони вмирають через коронавірус, вважають малоймовірною. Причину загадковою смерті слонів покажуть тільки лабораторні аналізи, результати яких будуть готові тільки через кілька тижнів.

Фахівці із захисту дикої природи вважають, що слони могли заразитися якоюсь іншою хворобою або отруїтися якоюсь іншою речовиною. Їх поведінка перед смертю, то, що вони ходять по колу, свідчить про неврологічні порушення. І ця хвороба може бути небезпечною для людей, тому вчені обурені бездіяльністю влади Ботсвани, яка до цих пір не з'ясувала причину вимирання тварин.

"Так, це природоохоронна катастрофа, але вона також може стати кризою громадської охорони здоров'я", - заявив доктор Макканн з британського благодійного Нацпарку порятунку.

Нагадаємо, Ботсвана має найбільшу популяцію слонів в світі - на території африканської країни живуть близько 130 тисяч тварин, 15 тисяч з яких мешкають в дельті річки Окаванго.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що експерти попередили весь світ про неминучу катастрофу. Вона нагадали, що залишилося півроку, щоб врятувати екосистему планети.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?