Коронавірус мутував: вчені пояснили, до чого потрібно готуватися
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Коронавірус мутував: вчені пояснили, до чого потрібно готуватися

Коронавірус мутував: вчені пояснили, до чого потрібно готуватися
Джерело:  online.ua

Попри те що вже чимало країн заявили про перемогу над коронавірусом, COVID-19 нікуди не зник і навіть встиг мутувати. Цю інформацію нещодавно офіційно підтвердили вчені з американського Інституту імунології Ла-Хоя - науковцям вдалося виявити нову форму збудника коронавірусу, який мігрував до США з Європи. Нову версію інфекційного збудника SARS-CoV-2 назвали G614. Що важливо розуміти, попередня версія SARS-CoV-2 називається D614. Однак молодша його варіація під назвою G614 стала значно поширенішою. Дослідження вперше було оприлюднене в журналі Cell, передає ONLINE.UA.

Вчені лише зараз дійшли висновку, що G614 став поширюватися в середині січня. Наприкінці лютого поширення обох вірусів було на однаковому рівні, але вже травні мутований інфекційний збудник почали виявляти майже у 90% хворих.

"Зміни стали помітними в амінокислотах шипів вірусу, завдяки яким інфекція проникає в клітинну мембрану. G614 має одну суттєву перевагу над своїм старшим братом D614. У мутованого збудника вірусне навантаження верхніх дихальних шляхів значно вище, внаслідок чого небезпека інфікування людини зростає у 9 разів. Через те, що передається значно легше, нова версія коронавірусу стала домінантною. Попри це, суттєвих симптоматичних відмінностей нова версія не має", - йдеться в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що науковці також порівняли стійкість обох варіантів вірусу до антитіл та дійшли висновку, що G614, як і його попередник, теж вправно лікується сироваткою з крові людей, які подолали хворобу.

Як відомо, саме Китай став першою країною, яка зіткнулася з епідемією коронавірусу COVID-19. Однак нещодавно офіційний Пекін почав стверджувати, що інфекція почала поширюватися не з КНР.

"Епідемія. Дійсно спалах (був) у Китаї. Але ми не можемо сказати, що початкове джерело цього коронавірусу в Китаї. Ми просто раніше всіх виявили, ухвалювали такі заходи (проти поширення інфекції)", — заявив один із китайських дипломатів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що німецькі вчені назвали  продукт, який знижує імунітет  при боротьбі з бактеріальною інфекцією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?