Смолій нарешті зізнався, хто чинив тиск на нього та Нацбанк
Категорія
Політика
Дата публікації

Смолій нарешті зізнався, хто чинив тиск на нього та Нацбанк

Смолій нарешті зізнався, хто чинив тиск на нього та Нацбанк
Джерело:  YouTube

Колишній очільник Нацбанку Яків Смолій, якого Верховна Рада звільнила 3 липня 2020 року, нарешті зважився розповісти, чому йому довелося піти в відставку. За словами експосадовця, команда українського лідера Володимира Зеленського постійно вимагала у нього "залити економіку грішми, скасувати принципи регулювання банківської системи", однак Смолій не захотів цього робити та ухвалив рішення звільнитися з посади. Окрім того, колишній глава НБУ підкреслив, що серед механізмів політичного тиску на НБУ були проплачені мітинги, тиск через суди, інформаційні атаки та необгрунтовані політичні оцінки. Однак Смолій не уточнив, хто саме цим займався. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на виступ політика у Верховній Раді та його брифінг, який транслював "5 канал".

"Протягом останнього року біля НБУ проплачені мітинги, на яких виступають сидячі тут народні депутати, місяць блокування мого будинку і будинків заступників... Інформаційні атаки побудовані на маніпуляції та брехні...Використання Ради НБУ для створення корпоративного конфлікту всередині інституції. Все це елементи одного ланцюга", - заявив Яків Смолій.

Після цих слів один із нардепів почав відкрито говорити про тиск з боку Офісу президента, однак Смолій заперечив.

"Я такого (про тиск з боку президента - ред.) в своєму виступі не говорив, однак я зазначав, що на всіх нарадах де були присутні президент, нардепи або прем’єр до НБУ звучали заклики залити економіку грішми, відмінити принципи регулювання банківської системи , встановити курс , щоб експортерам було краще. Поставити інфляцію 11% і курс 30, бо такі параметри закладені в держбюджет. Ці гасла заставили мене прийняти це рішення", - пояснив Смолій, таким чином визнавши, що вимоги команди Зеленського стали однією із найважливіших причин його відставки.

Також журналісти поцікавилися у Смолія, чи була можливість не піддаватися тиску і залишатися на посаді.

"Говорити про тиск, а нічого не робити - це просто говорити. Треба бути більш рішучим і показати, що ми не тримаємося за крісло, ми боремося за інституцію і привернути увагу до тих подій, які відбуваються. І які наслідки можуть бути, якщо піти на поводу наших опонентів... Таке бажання (залишитися в НБУ - ред.) було, але можливості, на жаль, закінчилися", - відповів звільнений голова НБУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, 3 липня Володимир Зеленський терміново провів консультаці ї з керівництвом Національного банку України та учасниками фінансового ринку щодо кандидатури нового голови НБУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?