Це вже серйозно - в ЄС запанікували через нове рішення України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Це вже серйозно - в ЄС запанікували через нове рішення України

Це вже серйозно - в ЄС запанікували через нове рішення України
Джерело:  Наші гроші

Влада ЄС не приховує той факт, що схвильована текстами проєктів постанови українського уряду і закону України стосовно обмежень щодо імпортної машинобудівельної продукції у системі публічних закупівель. Це зазначається у листі очільника представництва Європейського Союзу Матті Маасікаса до очільника українського парламенту Дмитра Разумкова і прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Варто зверунути увагу на те, що лист Маасікаса стосується проєкту постанови Кабміну "Деякі питання реалізації пілотного проєкту зі здійснення закупівель техніки галузі машинобудування з підтвердженим ступенем локалізації виробництва" від 11 червня цього року і проєкту закону про внесення змін до закону України "Про публічні закупівлі" щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Наші гроші".

За словами представника ЄС, проєкт урядової постанови може бути несумісним з зобов’язаннями України щодо державних закупівель у межах Угоди про асоціацію Україна-ЄС і Угоди СОТ про державні закупівлі.

"Проєкт постанови має намір запровадити в якості пілотного проєкту вимогу 15% - 30% питомої ваги критерію локалізації машинобудівної техніки в Україні. На наш погляд, це буде суттєвим порушенням вказаних основ рівного ставлення і недискримінації", - наголосив Матті Маасікас.

Що стосується проєкту закону - він запроваджує вимоги локалізації виробництва для значного переліку промислових товарів і транспортних засобів строком на 10 років. За оцінкою ЄС це також порушуватиме ст. IV Угоди СОТ і ст. 151 (1) Угоди про асоціацію.

"Це не лише підриває основоположні принципи рівного ставлення і недискримінації, але й, беручи до уваги ступінь локалізації, що вимагається законопроектом (до 60%), de facto позбавляє закордонну продукцію можливості участі в закупівлях у цих галузях", - заявляє посол.

Маасікас також звернув увагу на те, що законопроєкт вимагає, щоб уряд забезпечив запровадження такого ж рівня ступеню локалізації у майбутніх закупівлях, пов’язаних з проєктами, що фінансуються міжнародними фінансовими установами, такими як Європейський інвестиційний банк.

"У цьому відношенні ми хотіли б підкреслити, що ці вимоги можуть мати серйозний негативний вплив на майбутню діяльність таких інституцій в Україні та відповідну підтримку ЄС", - зазначив політик.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше ЄС екстрено звернувся до офіційного Києва та заявив, що залишається непохитним у своїй підтримці територіальної цілісності та суверенітету України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?