Хто стане новим главою НБУ після відставки Смолія - ​​з'явилася важлива інформація
Категорія
Політика
Дата публікації

Хто стане новим главою НБУ після відставки Смолія - ​​з'явилася важлива інформація

Хто стане новим главою НБУ після відставки Смолія - ​​з'явилася важлива інформація
Джерело:  online.ua

Відставка глави Нацбанку Якова Смолія стала однією з найрезонансніших подій останніх днів в економічному житті України. Ситуація ще більше загострилася після того, як Смолій заявив, що йому довелося звільнитися через систематичний політичний тиск на керівництво НБУ з боку влади. Місце глави НБУ поки залишається вакантним, тому питання, хто очолить регулятор після відставки Смолія, знаходиться на порядку денному як у керівництва країни, так і у міжнародних партнерів України, які висловили стурбованість у зв'язку з останніми подіями. Одним з головних кандидатів на посаду глави НБУ називають Кирила Шевченка, голову правління "Укргазбанку". Крім нього, за неофіційною інформацією, очолити НБУ можуть Володимир Лавренчук, колишній голова правління "Райффайзен банку Аваль", Тимофій Милованов, колишній міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства в уряді Олексія Гончарука, а також колишній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Прессекретарка останнього вирішила розвіяти чутки про можливе призначення Яценюка головою НБУ і поставила крапку в цьому питанні, передає ONLINE.UA.

"Знову понеслися чутки і посипалися "заказухи" про призначення Арсенія Яценюка на посаду голови НБУ. Як прес-секретар Арсенія Яценюка хочу ще раз категорично спростувати спекуляції на цю тему. Підкреслюю. Арсеній Яценюк не розглядав, не розглядає і точно не буде розглядати такої можливості. Крапка", - прокоментувала можливість призначення Яценюка на пост глави НБУ його прессекретарка Ольга Лаппо в соцмережі.

Як відомо 1 липня глава Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск". Чиновник до останнього не хотів називати конкретних прізвищ, проте уточнив, що рішення про відставку прийняв після численних абсурдних вимог команди українського лідера Володимира Зеленського, які Смолій не хотів і не збирався виконувати. Зеленський в свою чергу запевнив, що у нього були хороші відносини з уже колишнім главою НБУ.

Посли Великої сімки, в яку входять Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США, екстрено відреагували на нові проблеми України, пов'язані з раптовою відставкою глави НБУ Якова Смолія в зв'язку зі "систематичним політичним тиском". Вони миттєво звернулися до української влади і застерегли від відкату реформ, так як це поставить під загрозу не тільки їх надійність, але і підтримку з боку Заходу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Смолій зізнався, хто чинив тиск на нього і Нацбанк. За словами ексчиновника, команда українського лідера Володимира Зеленського постійно вимагала у нього "залити економіку грішми, скасувати принципи регулювання банківської системи", проте Смолій не захотів цього робити і прийняв рішення звільнитися з посади. Крім того, колишній глава НБУ підкреслив, що серед механізмів політичного тиску на НБУ були проплачені мітинги, тиск через суди, інформаційні атаки і необгрунтовані політичні оцінки. Однак Смолій не уточнив, хто саме цим займався.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?