Поганий сигнал - команді Зеленського зробили жорстке попередження
Категорія
Політика
Дата публікації

Поганий сигнал - команді Зеленського зробили жорстке попередження

Поганий сигнал - команді Зеленського зробили жорстке попередження
Джерело:  daily.rbc.ua

Міжнародні партнери України пильно стежать за ситуацією, пов'язаною з відставкою глави НБУ Якова Смолія, який вирішив звільнитися з займаної посади через "систематичний політичний тиск". Викликає стурбованість у них також судова реформа і реформа СБУ, які, на думку європейських політиків, рухаються в неправильному напрямку. Все це є поганим сигналом, за яким можуть послідувати негативні політичні та економічні наслідки для України. З таким попередженням до команди українського глави Володимира Зеленського звернувся посол Франції Етьєн де Понсен, передає ONLINE.UA з посиланням на РБК.

"Ми зацікавлені в принципах і інститутах, і ми про це сказали. Ми підтримуємо незалежність НБУ, ми стурбовані тим, що ця незалежність виявилася під загрозою з боку декількох груп, зокрема в парламенті. Але ми не фокусуємося на персонах, ми фокусуємося на інститутах , зокрема на забезпеченні незалежності Нацбанку. Якщо бути відвертим, то все це дало негативний сигнал", - прокоментував французький політик скандал з відставкою Смолія.

Але це не єдиний тривожний сигнал, який, за словами політика, викликає занепокоєння у міжнародних партнерів України. Крім незалежності НБУ, МВФ вимагає від офіційного Києва проведення судової реформи - і цю умову, на думку Етьєна де Понсена, Україна не виконує.

"Реформа правосуддя, яка зараз в Раді - це не те, на що ми розраховували. Вона не збігається і з рекомендаціями МВФ. Крім судової реформи можу назвати ще й реформу СБУ. Це ті показники, які ми уважно моніторимо", - підкреслив посол Франції .

Як відомо, 1 липня глава Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск", який унеможливлює ефективне виконання ним як главою покладених на нього обов'язків керівництва діяльністю Національного банку і взаємодію з іншими державними органами. 3 липня Верховна Рада прийняла відставку Смолія. Зараз на посаду нового глави НБУ розглядаються кілька кандидатур.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що посли Великої сімки екстрено звернулися до команди Зеленського після раптової відставки Смолія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?