НАЗК серйозно взялося за доходи чиновників - в чому справа
Категорія
Політика
Дата публікації

НАЗК серйозно взялося за доходи чиновників - в чому справа

НАЗК серйозно взялося за доходи чиновників - в чому справа
Джерело:  online.ua

НАЗК приготувало українським чиновникам неприємний сюрприз - з 6 липня антикорупційне агентство починає моніторинг їх зарплат і доходів на відповідність до способу життя. В ході перевірки буде встановлено, як живуть чиновники на свої зарплати, і якщо буде виявлено перевищення витрат над доходами, то буде запускатися повна перевірка декларацій на виявлення фактів корупційних порушень, якими вже будуть займатися правоохоронні органи. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу НАЗК.

"Відтепер Україна - серед шести країн, які застосовують інструмент моніторингу способу життя. Тому випадки, коли чиновник, який заробляє 10 тисяч, їздить на «Мерседесі», тепер будуть фіксувати не тільки журналістські розслідування. Їх встановлюватимуть і обробляти на рівні держави", - анонсував перевірку зарплат чиновників глава НАЗК Олександр Новіков.

В рамках моніторингу способу життя чиновників перевірятимуть користування ними об'єктами, які не вказані в декларації, відомості про отримані подарунки та придбання об'єктів, вартість яких перевищує задекларовані активи. Це допоможе виявити тих чиновників, які задекларували досить скромні доходи і одночасно користуються люксовими автомобілями, купують маєтки, отримують цінні подарунки від найближчих родичів тощо.

Відзначається, що моніторинг також буде здійснюватися на підставі журналістських розслідувань, інших повідомлень в ЗМІ, інформації від громадян, організацій та з інших відкритих джерел.

Важливо нагадати, що з 1 червня НАЗК запустило перевірку декларацій чиновників і міністрів за новими правилами. Вони передбачають перевірку вартості задекларованих активів відповідно до їх ринкової ціни, а в разі появи нової інформації по доходах - проведення повторної перевірки декларації. Також в НАЗК тепер перевіряють і задекларовані подарунки чиновників - чи не перевищують вони граничні суми.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НАЗК взялося за багатомільйонні доходи Тимошенко з США. Йдеться про значну суму в розмірі понад 148 млн гривень (близько 5,5 млн доларів), які, як зазначила Тимошенко, вона отримала в якості "компенсації шкоди, заподіяної політичними репресіями 2011-2014 років, яка отримана в США на стадії досудового врегулювання ".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?