В НБУ прийняли несподіване рішення після відставки Смолія - ​​що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

В НБУ прийняли несподіване рішення після відставки Смолія - ​​що відомо

В НБУ прийняли несподіване рішення після відставки Смолія - ​​що відомо
Джерело:  online.ua

Відставка глави Нацбанку Якова Смолія стала однією з найрезонансніших подій останніх днів в економічному житті України. Ситуація особливо загострилася після того, як Смолій заявив, що йому довелося звільнитися через систематичний політичний тиск на керівництво НБУ з боку влади. Місце глави НБУ поки залишається вакантним, тому питання, хто очолить регулятор після відставки Смолія, знаходиться на порядку денному як у керівництва країни, так і у міжнародних партнерів України, які висловили стурбованість у зв'язку з останніми подіями. Але 6 липня НБУ позбувся і заступника глави регулятора, який курирував валютний блок. Рада Національного банку відмовився призначити Олега Чурія заступником голови НБУ на новий термін, тому його повноваження припиняються 10 липня. Про це повідомив глава Ради НБУ Богдан Данилишин, передає ONLINE.UA.

"Сьогодні, 6 липня 2020 року, відбулося позачергове засідання Ради Національного банку України, на якому було розглянуто подання голови Національного банку України Якова Смолія про призначення Олега Чурія на посаду заступника голови Національного банку України. Рада утрималася від призначення Олега Чурія на посаду заступника голови Національного банку України", - повідомив Данилишин.

Він уточнив, що термін повноважень Чурія закінчується 10 липня 2020 року, але відповідно до закону про Нацбанк, Чурій зможе продовжувати працювати заступником голови НБУ до вступу на посаду його наступника.

Як відомо, Олег Чурій займав посаду заступника голови Національного банку України з червня 2015 року. У його повноваження входили питання здійснення операцій на відкритих ринках, валютного регулювання, а також діяльності Депозитарію Національного банку.

Нагадаємо, глава Національного банку Яків Смолій написав і подав на ім'я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск" 1 липня. Чиновник до останнього не хотів називати конкретних прізвищ, проте уточнив, що рішення про відставку прийняв після численних абсурдних вимог команди українського лідера Володимира Зеленського, які Смолій не хотів і не збирався виконувати. Зеленський в свою чергу запевнив, що у нього були хороші відносини з уже колишнім главою НБУ.

Посли Великої сімки, в яку входять Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія і США, екстрено відреагували на нові проблеми України, пов'язані з раптовою відставкою глави НБУ Якова Смолія. Вони миттєво звернулися до української влади і застерегли від відкату реформ, так як це поставить під загрозу не тільки їх надійність, але і підтримку з боку Заходу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що посол Франції звернувся до команди Зеленського з жорстким попередженням  після відставки Смолія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?