Ні за яких умов - НБУ дав гучну обіцянку
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ні за яких умов - НБУ дав гучну обіцянку

Ні за яких умов - НБУ дав гучну обіцянку
Джерело:  online.ua

Після карколомних кадрових змін у керівництві Нацбанку установа виступила з жорсткою обіцянкою. Структура наголосила, що не допустить безконтрольної емісії грошей — друку банкнот для збільшення грошової маси. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на публікацію голови Ради НБУ Богдана Данилишина у Facebook.

За його словами, центробанк має емісію за базову функцію, але її не можна проводити без жорсткого контролю.

"Чи буде Національний банк здійснювати неконтрольовану емісію грошей? Неконтрольовану – ніколи і ні за яких умов! Насамперед зазначу, що емісія грошей є однією з базових функцій центрального банку. Вона має бути достатньою для забезпечення економічної життєдіяльності держави, проте не створювати тиску на ціни", - пояснив Данилишин.

Падіння економічної активності та кредитування спровокувало падіння монетизації економіки до 36% ВВП. Цей показник удвічі нижчий за ті, що зафіксовані в останні 5 років. Це своєю чергою уповільнило економічне зростання, водночас інфляція — нижче за цільове значення.

"Звичайно, мова не йде про неконтрольоване збільшення грошової маси. Проте в Національного банку є достатній інструментарій та простір для більш активного насичення економіки фінансовими ресурсами за прийнятною вартістю без посилення інфляційного тиску", - додав Данилишин.

Нагадаємо, нещодавно голова правління НБУ Яків Смолій пішов у відставку. Він пояснив вчинок систематичним тиском з боку політичних сил.

Як повідомляв ONLINE.UA, міжнародні партнери України пильно стежать за ситуацією, пов’язаною з відставкою глави НБУ Якова Смолія, який вирішив звільнитися з займаної посади через "систематичний політичний тиск". Викликає стурбованість у них також судова реформа та реформа СБУ, які, на думку європейських політиків, рухаються в неправильному напрямку. Все це є поганим сигналом, за яким можуть виникнути негативні політичні та економічні наслідки для України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?