В Україні хочуть ввести новий податок - до чого готуватися українцям
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні хочуть ввести новий податок - до чого готуватися українцям

В Україні хочуть ввести новий податок - до чого готуватися українцям
Джерело:  online.ua

Народні депутати готують новий неприємний сюрприз українцям. Вони хочуть ввести податок для дрібних фермерів, які не здають свої земельні паї в оренду, а обробляють самостійно. Якщо законопроєкт приймуть, то пересічному власнику земельного паю доведеться платити до 6 тисяч гривень на рік. А таких землевласників в Україні майже 5 млн. Дану ініціативу активно підтримує великий агробізнес, який зіткнувся з проблемами через успішний розвиток дрібного агробізнесу в Україні. Про це повідомляє ONLINE.UА з посиланням на DW.

За даннім джерела, ініціаторами законопроєкту про новий податок для фермерів виступили народні депутати з "Слуги народу" і групи "Довіра". Цей документ №3131 про детінізацію виробництва сельхозродукціі вже зареєстрований у Верховній Раді ще в лютому, але в червні фінансовий комітет рекомендував парламенту прийняти його в першому читанні. Головним нововведенням цього закону є впровадження мінімальної податкової плати з кожного гектара землі сільгосппризначення, незалежно від того, скільки заробив фермер.

Як відомо, на даний момент одноосібники платять тільки земельний податок, який становить в середньому 140 грн за гектар. Але доходи від продажу сільгосппродукції декларують тільки ті, хто вирощує її на власних земельних ділянках площею понад 2 га - тільки в цьому випадку виникає необхідність оплатити 18% податку з цього доходу.

"Після 2014 року тенденція до розірвання договорів оренди прискорилася. З тих пір на селі зростає підприємницький дух, дрібний бізнес непогано розвивається. Це створило проблеми для великих компаній. Всі повинні платити податки. А у нас 30 відсотків землі обробляється "по-чорному", неофіційно ", - коментують автори законопроєкту причини своєї ініціативи.

Важливо відзначити, що у цього закону є багато прихильників і супротивників. Ті, хто підтримує введення нового податку на земельні паї для дрібних фермерів вважають, що закон завадить спекуляції на ринку землі, оскільки її буде невигідно утримувати, нічого не вирощуючи. При цьому багато експертів називають закон №3131 небезпечним, так як він стане силовим витісненням дрібних фермерів з їх землі великими агрокомпаніями, які будуть просто "віджимати" землю у одноосібників.

Нагадаємо, в березні 2020 року Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє продавати і купувати землі сільгосппризначення і його вже підписав президент України Володимир Зеленський. Після офіційної публікації закон набере чинності 1 липня 2021 року. Відповідно до закону, вже 1 липня 2021 року власниками ділянок до 100 гектарів можуть стати виключно українці. З 1 січня 2024 року володіти землею зможуть фірми, однак тільки ті, якими володіють українці. У таких юридичних осіб буде можливість купувати до 10 тисяч гектарів землі.

У законі прописано, що 1 га землі в Україні буде коштувати не менше 28 000 грн. При цьому за прогнозами Мінекономіки, середня ціна за гектар землі в Україні складе не менше 40-60 тисяч грн.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Зеленський терміново звернувся до Кабміну з невідкладною вимогою. Він наполягає на продовженні податкової реформи в країні. Зокрема, президент просить визначити правила оподаткування контрольованих іноземних компаній і розробити законопроєкт про разове декларування. На підготовку змін Зеленський дав уряду три місяці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?