Що буде з економікою України найближчим часом - аналітики шокували новим прогнозом
Категорія
Економіка
Дата публікації

Що буде з економікою України найближчим часом - аналітики шокували новим прогнозом

Що буде з економікою України найближчим часом - аналітики шокували новим прогнозом
Джерело:  online.ua

В Україні почався найглибший спад економіки з часів анексії Росією Криму та початку військового конфлікту на Донбасі, які привели до падіння в другому кварталі 2015 року на 14,5% в річному численні. У другому півріччі 2020 року через карантинні обмеження, введені через пандемію коронавіруса, відбудеться рекордне зниження економіки на 10% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Найближчим часом нормалізація ситуації і відновлення економіки неможливі, все може змінитися тільки в наступному році. Такий невтішний прогноз зробили аналітики, опитані агентством Reuters, передає ONLINE.UA.

За прогнозом експертів, українська економіка за рік скоротиться на 6,5% в порівнянні з ростом на 3,2% в 2019 році. При цьому український уряд очікує падіння в 2020 році не більше ніж, на 4,8%. Економісти ж пояснюють, що кризовий обвал буде більш критичним, так як споживчий попит і активність інвесторів в 2020 році залишаться слабкими. Не врятують ситуацію і високі показники в сільськогосподарському секторі, з яких почався збір врожаю зерна - вони зможуть компенсувати тільки малу частину збитку економіці від пандемії коронавіруса.

"Показники економічної активності можуть розкрити всю глибину кризи, ми очікуємо, що зниження в другому кварталі досягне 10% в річному численні. Валовий внутрішній продукт України скоротиться на 5,5% в річному обчисленні в третьому кварталі і на 3,0% в четвертому кварталі ", - йдеться в прогнозі аналітиків інвестиційної компанії ICU.

Важливо нагадати, що в держбюджеті України передбачено падіння ВВП в 4,9%. Разом з тим МВФ в червні погіршив прогноз падіння економіки країни з прогнозованих раніше 7,7% до 8,2%. Втім, Єврокомісія значно погіршила прогноз падіння економіки і для країн єврозони. Найбільше постраждають Франція, Італія і Іспанія. Там очікується зниження ВВП в цьому році більш ніж на 10%.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в МВФ назвали рік, коли українці повернуться до нормального життя після пандемії коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?