У НАТО провели екстрені переговори по Україні - що відбувається
Категорія
Політика
Дата публікації

У НАТО провели екстрені переговори по Україні - що відбувається

У НАТО провели екстрені переговори по Україні - що відбувається
Джерело:  Укрінформ

У Брюсселі відбулося закрите засідання НАТО з питань безпеки України. У ньому взяла участь віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, яка розкрила подробиці домовленостей. На порядку денному стояла ситуація в чорноморському регіоні. Українська сторона і представники Північноатлантичного альянсу домовилися нарощувати співпрацю в цьому напрямку. Чиновниця уточнила, що питання можливого наступу Росії на Україну з боку окупованого Криму не піднімалося, тому що це не передбачав формат дискусії, але в НАТО висловили підтримку територіальної цілісності України і визнали прогрес у реформах сектора безпеки і оборони. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Безпекова ситуація була предметом обговорення на всіх зустрічах, зокрема - в рамках засідання Комісії Україна - НАТО. Українська сторона, і я, зокрема, наголосили на важливості пакету підтримки України в регіоні Чорного моря. Як ви знаєте, буде переглядатися комплексний пакет допомоги , так званий САР, і ми домовилися на основі досвіду, який у нас вже є, нарощувати співпрацю в цьому секторі ", - розповіла Стефанішина.

Також під час переговорів сторони приділили увагу широкому колу питань безпеки, в тому числі, діям Росії по дезінформації та пропаганди, хоч окремо і не розглядалося питання загрози повномасштабного наступу РФ на Україну вже восени.

"Формат Комісії не передбачав саме такої дискусії. Але, безумовно, всі учасники підтримали територіальну цілісність України і підтвердили налаштованість на роботу в рамках діючих форматів Мінського і Нормандського процесів. Німеччина і Франція також зі свого боку підтвердили налаштованість на роботу в цьому форматі. Особлива увага приділялася цілеспрямованим зусиллям Російської Федерації в напрямку дезінформації і пропаганди. Це було окремим блоком нашого обговорення", - пояснила Стефанишина, підкресливши, що не може розкрити подробиці всіх домовленостей, так як формат зустрічі Україна-НАТО був закритим.

Важливо нагадати, що Стефанишина літала до Брюсселя на переговори з представниками НАТО та ЄС через два тижні після того, як Північноатлантичний рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. Ця програма передбачає участь України в плануванні операцій НАТО, допуск нашої країни до всіх навчань НАТО, надання посад для українських представників в штаб-квартирі і командних структурах Альянсу, поглиблений обмін даними розвідки з країнами-членами.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НАТО терміново направили кораблі в Чорне море, через що в Росії запанікували.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?