Путін несподівано вирішив повернути Донбас Україні, але з однією умовою
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін несподівано вирішив повернути Донбас Україні, але з однією умовою

Путін несподівано вирішив повернути Донбас Україні, але з однією умовою
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна продовжує умисно гальмувати переговори по Донбасу і висуває все нові ультиматуми офіційному Києву. За підсумками переговорів ТКГ в Мінську, які відбулися напередодні, куратор Путіна по Донбасу Борис Гризлов знову накинувся із звинуваченнями на команду президента України Володимира Зеленського, так як українська влада не збирається поступатися Кремлю і сідати за стіл переговорів з бойовиками ОРДЛО, на чому наполягає Москва. При цьому заступник керівника адміністрації президента РФ Дмитро Козак допустив можливість повернення Донбасу Україні, але це, на його думку, стане можливим тільки після внесення в Конституцію поправки щодо окупованих територій в частині децентралізації. Такі умови офіційному Києва Козак висунув за підсумками засідання ТКГ в Мінську по Донбасу, результати якого знову не влаштували Москву через принципову позицію України щодо переговорів з бойовиками ОРДЛО, передає ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Такий документ вже практично підготував Київ і до найближчого засідання контактної групи він повинен бути представлений. Без поправок, які передбачається внести до Конституції України в частині децентралізації, неможливо обговорювати знаходяться на столі переговорів у контактній групі проекти законів про особливий статус Донбасу", - заявив Козак.

Він згадав, що віце-прем'єр України Олексій Резніков вважає, що особливий статус Донбасу не потрібен, так як в країні діє закон про децентралізацію. Але Москва хоче побачити цей документ, попередивши, що Кремль може "втомитися від нескінченних переговорів" і в результаті "стукне кулаком по столу" та вийде з переговорного процесу, що втім і зараз демонструє команда Путіна, яка регулярно зриває переговори і затягує процес під будь-якими приводами.

Також Козак запевнив, що Росії не потрібен Донбас як "своя" територія, а заяви колишніх ватажків бойовиків ОРДЛО про швидке приєднання "ЛНР" і "ДНР" до Росії є їхньою особистою думкою.

"На державному рівні питання в такій постановці, навіть в першому наближенні, ніколи не обговорювалися. Ми не втрачаємо надію на мирне політичне врегулювання конфлікту. Ми в цьому кровно зацікавлені. Навіть заморожений конфлікт на південно-західних кордонах Російської Федерації абсолютно точно не потрібен", - цинічно додав Козак, в черговий раз відхрестившись від причетності до конфлікту на сході України.

Нагадаємо, раніше представники Путіна заявили про намір взяти паузу в переговорах в нормандському форматі, поки Україна не внесе зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу і не погодить з бойовиками ОРДЛО ще десятки законів. Офіційний Київ прініціпально дотримується своєї позиції по Донбасу і не збирається сідати за стіл переговорів з бойовиками, на чому наполягає Москва. Президент України Володимир Зеленський нагадав команді Путіна, що ніхто не може нічого вимагати від України на міжнародній арені, в тому числі, прийняття закону про "особливий статус Донбасу".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна накинулися з новими звинуваченнями на команду Зеленського після переговорів по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?