Критично важливо - у Зеленського вирішили серйозну проблему
Категорія
Економіка
Дата публікації

Критично важливо - у Зеленського вирішили серйозну проблему

Критично важливо - у Зеленського вирішили серйозну проблему
Джерело:  online.ua

Фінансова допомога Україні з боку Заходу виявилася під загрозою зриву через резонансний скандал з раптовою відставкою глави НБУ Якова Смолія, який звільнився через "систематичний тиск влади". Офіційний Київ ризикував залишитися і без мільярдного кредиту Світового банку, перший транш за яким повинен був надійти вже в липні. Серйозну проблему з кредитуванням 9 липня з керівництвом Світового банку обговорив глава Офісу президента Андрій Єрмак, який провів термінові переговори з віце-президенткою Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Ганною Б'єрде. За підсумками переговорів в ОПУ повідомили, що кредит від Світового банку залишається в силі, передає ONLINE.UA.

"Цей кредит буде спрямований на підтримку реформ, які є критично важливими для економічного відновлення, і повинні допомогти Україні пом'якшити наслідки пандемії COVID-19", - йдеться в повідомленні Офісу президента за підсумками переговорів Єрмака і Ганни Б'єрде.

Відзначається, що Єрмак і представниця Світового банку також обговорили прогрес земельної реформи в Україні, а також реформу корпоративного управління. Крім того вони окремо зупинилися на питаннях, необхідних для забезпечення макроекономічної стабільності країни.

Нагадаємо, 26 червня Всесвітній банк прийняв рішення про надання Україні 350 млн доларів в рамках першої позики на економічне відновлення і підтримку реформ. Ця допомога є одним з двох запланованих позик загальною сумою 1 млрд доларів. Як очікується, друга частина буде спрямована на надання підтримки у розробці додаткового законодавства в сфері земельної реформи та подальше посилення пенсійних виплат уразливому населенню.

Крім грошей Світового банку очікується також отримання макрофінансової допомоги від Європейської комісії в розмірі 1,2 мільярда євро на протидію економічних наслідків пандемії коронавіруса. Зараз Єврокомісія веде переговори з українським урядом щодо меморандуму про взаєморозуміння, після підписання якого Київ зможе отримати перший транш кредиту в розмірі 600 млн євро. Що важливо розуміти, від нашої країни меморандум підписують представники Мініфіну і НБУ. Отримує фінансову допомогу від ЄС Нацбанк України. Як відомо, ЄС 2 липня емоційно відреагував на оголошення про відставку глави Національного банку України Якова Смолія, заявивши про загрозу підтримки реформ в Україні через можливе підрив незалежності Нацбанку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз висунув жорсткий ультиматум Україні після відставки Смолія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?