Парламент прийняв гучне рішення щодо жителів ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

Парламент прийняв гучне рішення щодо жителів ОРДЛО

Парламент прийняв гучне рішення щодо жителів ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Законопроєкт президента Володимира Зеленського, який запропонував скасувати обов'язкове ЗНО для дітей з ОРДЛО і забезпечити їх можливістю безкоштовно навчатися в українських вузах через державне замовлення в межах квот, підписав голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Український глава при подачі законопроєкту на розгляд парламенту зазначив документ як невідкладний, тому нардепи скоротили терміни його розгляду в два рази і прийняли його без зволікання. Напередодні закон був переданий на підпис Зеленському. Очікується, що президент підпише його найближчим часом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу парламенту.

Законопроєкт Зеленського №3734 "Про внесення змін до закону" Про вищу освіту "про особливості вступу до установ вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей" передбачає можливість вступ дітей з окупованих територій Донбасу і Криму ( і населених пунктів на лінії зіткнення) в українські вузи без здачі зовнішнього незалежного оцінювання - за результатами вступних іспитів. Також президент пропонує, щоб випускники з ОРДЛО вчилися в українських вузах безкоштовно, через держзамовлення в межах квот. Крім того, український лідер просить надати їм можливість вступати в усі вузи України, а не по обмеженому окремим списком, як це відбувається зараз.

Нагадаємо, Зеленський подав на розгляд ВРУ законопроєкт щодо випускників з ОРДЛО 22 червня. Він пропонує змінити закон про вищу освіту, щоб діти з так званих "ЛНР" і "ДНР" могли вчитися у вузах безкоштовно, а при вступі не зобов'язані були здавати ЗНО. На сьогоднішній день така норма діє тільки для випускників шкіл з анексованого Криму і Севастополя. До цього президент підписав закон про ЗНО 2020 на Україні. Випускників 11-х класів у 2020 році в Україні звільнили від обов'язкової державної підсумкової атестації, а проходити ЗНО вони зможуть за бажанням, але для вступу до вузів цей іспит є обов'язковим.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кабмін прийняв гучне рішення щодо жителів Донбасу. Уряд прийняв постанову, якою розпорядився виділити 250 млн гривень для переселенців з ОРДЛО на придбання житла. Їх отримають 219 переселенців, які брали участь в АТО і ООС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?