Повинно хвилювати всіх - МВФ висунув жорсткий ультиматум команді Зеленського
Категорія
Економіка
Дата публікації

Повинно хвилювати всіх - МВФ висунув жорсткий ультиматум команді Зеленського

Повинно хвилювати всіх - МВФ висунув жорсткий ультиматум команді Зеленського
Джерело:  ЛІГА.net

Фінансова допомога Україні з боку Заходу і МВФ опинилася під загрозою зриву через резонансний скандал з раптовою відставкою глави НБУ Якова Смолія, який звільнився через "систематичний тиск влади". Резонансну ситуацію прокоментував представник МВФ в Україні Йоста Люнгман. Він застеріг команду президента України Володимира Зеленського від безвідповідальної політики і закликав захищати незалежність НБУ, так як поточна кредитна програма МВФ Stand by грунтується на збереженні цієї системи і продовження економічної політики інфляційного таргетування, плаваючого валютного курсу, накопичення міжнародних резервів і зміцнення фінансового сектора. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Ліга.Фінанси.

"Те, що керівництво НБУ відверто говорить, що воно піддається політичному тиску, повинно хвилювати всіх. Центральний банк повинен відчувати впевненість в тому, що він може приймати важкі, але необхідні, рішення без політично мотивованих наслідків, що політичний істеблішмент буде захищати незалежність центрального банку, коли його дії ставлять під сумнів, і незалежність центрального банку поважати і по букві, і по духу закону", - заявив Люнгман.

Представник МВФ нагадав, що іноді хороша політика непопулярна. Тому він закликав владу України призначити новим главою НБУ ту людину, яка продовжить політику колишнього керівництва регулятора. Люнгман зазначив, що Фонд не бере участі в переговорах з офіційним Києвом щодо кандидатів на пост глави НБУ, але зазначив, що триває робота з інститутами, в якій робиться акцент на виробленні політики та проведенні реформ.

"Ми вважаємо, що керівництво і персонал НБУ ефективно впроваджували зважену грошово-кредитну і фінансову політику, і важливо, щоб ця політика була продовжена і при новому главі", - підкреслив Люнгман.

Важливо відзначити, що влада Європейського Союзу також жорстко відреагувала на резонансну новину про відставку глави Національного банку України Якова Смолія - в ЄС попередили про загрозу підтримки реформ в Україні через можливий підрив незалежності Нацбанку. Посли G7 також відразу ж попередили команду Зеленського, що підрив НБУ стане великим кроком назад і поставить під загрозу надійність реформ України і їх підтримку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський нарешті розкрив всі карти щодо відставки Смолія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?