Прийшов час - у Зеленського готують Путіну неприємний сюрприз
Категорія
Політика
Дата публікації

Прийшов час - у Зеленського готують Путіну неприємний сюрприз

Прийшов час - у Зеленського готують Путіну неприємний сюрприз
Джерело:  online.ua

Команда російського президента Володимира Путіна продовжує умисно гальмувати переговори по Донбасу і висуває все нові ультиматуми офіційному Києву, який не збирається йти на поступки Москві і сідати на стіл переговорів з бойовиками ОРДЛО, на чому наполягає Кремль. У команді українського лідера Володимира Зеленського вважають, що Мінські угоди, за які тримається Путін, хоча сам їх і не виконує, не відображають нинішніх реалій і їх потрібно переглянути. Такою думкою поділився віце-прем'єр-міністр України Олексій Резніков, який закликав Захід підтримати план України, так як тільки таким способом можна реально змінити ситуацію на Донбасі. Про це Рєзніков написав в своєму блозі для Atlantic Council, повідомляє ONLINE.UA.

"По ряду причин умови Мінські угоди більше не відображають реалій на сході України. Це найбільш очевидно в зв'язку з лінією дотику, яка була ретельно зафіксована в офіційних Мінських угодах. Лінія фронту, певна на початку 2015 року, з тих пір застаріла в результаті подальшої російської окупації ще 1800 квадратних миль української землі. Зрозуміло, що подібні аномалії позбавляють весь Мінський процес його логіки ", - зазначив Резніков.

Чиновник підкреслив, що настав час переглянути існуючі домовленості і функції міжнародних інститутів безпеки, які беруть участь в мирному процесі в Україні, так як від цього залежить не тільки безпека України, але й глобальна безпека і запобігання подальшої європейської дестабілізації.

"Наприклад, ОБСЄ ніколи не розміщувала миротворців у великих масштабах для нейтралізації конфлікту. Тепер, можливо, прийшов час для такого кроку. Ми повністю усвідомлюємо серйозність проблеми, але успішний результат буде значним для всього континенту. Це вимагає реального лідерства і може стати особливим завданням для Швеції, яка головуватиме в ОБСЄ в 2021 році ", - пояснив свою позицію Резніков.

Також він вважає, що для врегулювання ситуації на Донбасі Україна повинна залучити нових союзників.

"Україна недавно перейшла на наступний етап у відносинах з НАТО. Ми готові підтвердити новий статус України як Партнера з розширеними можливостями в колективній і двосторонній моделях безпеки. Наприклад, це може означати визнання України головним союзником, що не входять в НАТО", - пропонує чиновник.

При цьому Резніков запевнив, що поки його план почне працювати, офіційний Київ прикладає значних зусиль для відновлення практичної складової Мінського процесу, використовуючи все можливе - від відводу військ від лінії зіткнення сторін до переформатування своєї делегації в Тристоронньої контактній групі.

"Це правильний підхід, хоча б до тих пір, поки залишаються надії забезпечити звільнення українців, які в даний час утримуються в російських в'язницях. Щоб досягти якого-небудь прогресу, ми розуміємо, що контакт необхідний. Проте, необхідність в перегляді структури також очевидна", - підсумував перший заступник голови української делегації в ТКГ по Донбасу.

Нагадаємо, раніше представники Путіна заявили про намір взяти паузу в переговорах в нормандському форматі, поки Україна не внесе зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу і не погодить з бойовиками ОРДЛО ще десятки законів. Офіційний Київ прініціпально дотримується своєї позиції по Донбасу і не збирається сідати за стіл переговорів з бойовиками, на чому наполягає Москва. Президент України Володимир Зеленський нагадав команді Путіна, що ніхто не може нічого вимагати від України на міжнародній арені, в тому числі, прийняття закону про "особливий статус Донбасу".

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Путін несподівано вирішив повернути Донбас Україні, але з однією умовою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?