Ситуація погіршується - генсек НАТО терміново зателефонував міністру оборони України
Категорія
Політика
Дата публікації

Ситуація погіршується - генсек НАТО терміново зателефонував міністру оборони України

Ситуація погіршується - генсек НАТО терміново зателефонував міністру оборони України
Джерело:  online.ua

9 липня генсек НАТО Єнс Столтенберг терміново зателефонував міністру оборони України Андрію Тарану, з яким обговорив ситуацію на Донбасі і в Чорному морі, яка продовжує погіршуватися у зв'язку з тим, що Росія нарощує і зміцнює свою військову присутність та змінює баланс сил. Вони домовилися посилити присутність сил і засобів на суші, морі та в повітряному просторі чорноморського регіону шляхом збільшення патрулювання в повітрі і присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу. Подробиці переговорів Столтенберга і Тарана повідомила пресслужба Міноборони України, передає ONLINE.UA.

В оборонному відомстві уточнили, що переговори генсека НАТО і глави Міноборони відбулися в 23-у річницю Хартії про особливе партнерство між НАТО і Україною, яка була підписана в 1997 році в Мадриді. Відзначається, що Таран подякував главі Альянсу за непохитну позицію НАТО щодо незаконної анексії Криму і збройної агресії Російської Федерації на Сході України, а також нещодавнє рішення Північноатлантичної ради про визнання України Партнером з розширеними можливостями.

"Глава оборонного відомства зазначив, що для ефективного використання стратегічного діалогу з союзниками нам необхідно відновити регулярні засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів. А також запевнив, що Україна, як надійний партнер НАТО, буде продовжувати надавати сили і ресурси до операцій з врегулювання криз під керівництвом НАТО і Сил реагування НАТО ", - йдеться в повідомленні Міноборони.

На завершення переговорів Таран закликав держави-члени НАТО приєднатися до національних стратегічних навчань, запланованих до проведення на півдні України восени цього року, а також запросив Генерального секретаря НАТО з офіційним візитом в Україну.

У НАТО вже також підвели підсумки переговорів Тарана і Столтенберга. Спікерка Альянсу Оана Лунгеску запевнила, що Альянс продовжує підтримувати Україну.

"Сьогодні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг говорив з українським міністром оборони Андрієм Тараном. Вони обговорили зусилля України з реформування та партнерство з НАТО. Альянс продовжує підтримувати Україну, і наше партнерство є сильним", - написала Лунгеску.

Нагадаємо, нещодавно Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. Ця програма передбачає участь України в плануванні операцій НАТО, допуск нашої країни до всіх навчань НАТО, надання посад для українських представників в штаб-квартирі і командних структурах Альянсу, поглиблений обмін даними розвідки з країнами-членами.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в НАТО провели екстрені переговори по Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?