Загибель групи Дятлова - у Росії поставили крапку у загадковій трагедії
Категорія
Світ
Дата публікації

Загибель групи Дятлова - у Росії поставили крапку у загадковій трагедії

Загибель групи Дятлова - у Росії поставили крапку у загадковій трагедії
Джерело:  online.ua

Група радянських туристів під лідерством Ігоря Дятлова загинула на Уралі взимку 1959 року, що стало початком одного з найзагадковіших розслідувань. Напередодні слідство оголосило про його завершення. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на російські медіа.

За офіційною версією, причиною загибелі 9-х туристів стала лавина, яка зійшла на їхній намет вночі. Єдиним живим членом групи став Юрій Юдін — він залишив похід за кілька днів до інциденту через хворобу.

Заступник голови управління генпрокуратури Уральського федерального округу Андрій Кур'яков назвав процес формальним фіналом слідства. Він пояснив, туристи у рокову ніч 2 лютого 1959 року зробили все правильно, однак природа їх все ж таки згубила. Вони після засипання снігом просунулися до кам'яної гряди за 50 метрів від намету.

"Вони зробили все цілком правильно. І тут друга причина, чому група була, скажімо так, приречена до загибелі, не повернулася. Коли вони розвернулися, вони намет не побачили", - цитують слідчого ЗМІ.

Було встановлено, що видимість у ту ніч через хуртовину становила від 6 до 16 метрів. Для перевірки організували експеримент, його учасники не змогли знайти "намет" на пагорбі, на "перевалі Дятлова", коли спускалися з нього вниз.

"Людина, коли не бачить орієнтиру, уходить у бік, навіть якщо приблизно уявляєш, де намет. Коли не бачиш її на горі, ти її ніколи не знайдеш", - вважає Кур'яков.

Далі група намагалася зігрітися внизу, біля лісу. Вони зуміли розвести ватру, однак та витримала у цій погоді лише півтори години.

Туристи розділилися на дві підгрупи у спробах відшукати намет — одну під очільництвом самого Дятлова, іншу — інструктора з туризму Олександра Золотарьова (зі справжнім ім'ям Семен).

Обидві підгрупи замерзли до смерті на температурі від -40 до -45 зі шквальним вітром. Кілька людей, які пішли із Золотарьовим, опинилися під новим поштовхом лавини — їх накрили тонни снігу. Саме цим слідчі пояснили чисельні переломи та розкиданість знайдених тіл.

Як повідомляв ONLINE.UA, на Сході Туреччини зійшли підряд дві лавини. Внаслідок інцидентів загинули десятки людей, серед яких були держслужбовці.

За офіційними даними, серед загиблих — щонайменш 38 осіб. Представники служби безпеки країни — включно. Відомо про 53 травмованих.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?