США терміново звернулися до НАТО через Україну - що відбувається
Категорія
Політика
Дата публікації

США терміново звернулися до НАТО через Україну - що відбувається

США терміново звернулися до НАТО через Україну - що відбувається
Джерело:  Голос Америки

Росія окупувала українські Донбас і Крим і розв'язала збройний конфлікт на сході України, щоб не допустити її вступ до НАТО. Але там не горять бажанням зараз приймати Україну до своїх лав, так як це автоматично б означало початок війни з Росією, так як напад на будь-яку країну-члена НАТО вважається нападом на весь Альянс. У США дотримуються іншої думки. Старший аналітик Атлантичної ради США і колишній заступник помічника міністра оборони США Ян Бжезінський вважає, що якщо Україна приєднається до НАТО, то Америка зможе зможе більш рішуче протистояти агресії Росії і її президента Володимира Путіна, апетити до захоплення територій якого тільки зростають. Про це експерт заявив під час засідання Конгресу США, де розглядалося питання, як ефективніше протидіяти Росії у військовому і політичному рівнях, передає ONLINE.UA з посиланням на Голос Америки.

"Нам потрібно рішуче підтримувати трансатлантичні прагнення Грузії та України. Розширення НАТО розповсюдило мир і безпеку в Європі і посилило військову здатність альянсу. Як Україні, так і Грузії слід забезпечити чіткий шлях до членства в НАТО. Продовження неоднозначної позиції тільки посилює апетит Путіна і його відчуття можливості відновити панування над цими двома демократіями ", - заявив Бжезинський.

Військовий експерт також закликав владу США посилити санкційний тиск на Росію, щоб стримувати російську агресію. З ним погодилася Селеста Валландер, колишня радниця президента Барака Обами і старший директор по Росії та Євразії в Раді національної безпеки США. Вона підняла тему змови Росії з талібами в Афганістані, яким Москва платила за вбивство американських військових, і закликала прямо змусити російське керівництво відповідати за злочини на військовому, політичному і вищому рівнях влади.

"США повинні вибудувати оборону, зірвати ці операції і прямо змусити російське керівництво відповідати на військовому, політичному і вищому рівнях влади. Якщо ми не захистимо себе, якщо ми не зірвемо ці російські операції, і якщо ми не змусимо російське керівництво відповідати, вони будуть продовжувати - і, можливо, нарощувати напругу в подальшому ", - впевнена Валландер.

Нагадаємо, два тижні тому Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. Ця програма передбачає участь України в плануванні операцій НАТО, допуск нашої країни до всіх навчань НАТО, надання посад для українських представників в штаб-квартирі і командних структурах Альянсу, поглиблений обмін даними розвідки з країнами-членами.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що генсек НАТО терміново зателефонував міністру оборони України. Столтенберг і Таран обговорили ситуацію на Донбасі і в Чорному морі, яка продовжує погіршуватися у зв'язку з тим, що Росія нарощує і зміцнює свою військову присутність і змінює баланс сил. Вони домовилися посилити присутність сил і засобів на суші, морі та в повітряному просторі чорноморського регіону шляхом збільшення патрулювання в повітрі і присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?