Вже з 1 серпня - українцям приготували неприємний сюрприз
Категорія
Україна
Дата публікації

Вже з 1 серпня - українцям приготували неприємний сюрприз

Вже з 1 серпня - українцям приготували неприємний сюрприз
Джерело:  online.ua

В Україні переглянули тарифи на послуги з передачі електричної енергії - ціни на передачу електрики піднімають на 54,6% вже з 1 серпня. Тепер тариф на послуги з передачі електричної енергії складе 240,23 грн/МВт*год, а тариф на послуги з диспетчерського управління складе 24,75 грн/МВт*год без урахування податку на додану вартість. Таке рішення напередодні ухвалила Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), передає ONLINE.UA.

У прес-службі НКРЕКП повідомили, що тарифи на електрику збільшені для погашення боргу перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел. При цьому спочатку проєкт рішення до засідання 11 липня передбачав зростання тарифу в 2,1 рази - до 327,97 грн/МВт*год, а початковою пропозицію НЕК "Укренерго" було довести тариф до 604,51 грн/МВт*год. Можливість знизити тариф з'явилася завдяки планам НЕК взяти кредитні кошти у міжнародних фінансових організацій, що дозволить знизити миттєве навантаження на споживачів і паралельно розрахуватися з боргами відповідно до підписаного між урядом України і "зеленими" меморандумом.

При розрахунку тарифу на послуги з передачі електричної енергії були враховані реалізація заходів, зафіксованих в Меморандумі про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики в Україні, а також заходів Антикризового енергетичного штабу. У НКРЕКП визнали, що такий рівень тарифу на послуги з передачі електричної енергії стане обтяжливим для споживачів електроенергії і може негативно відбитися на конкурентоспроможності української промисловості, але пояснили, що були змушені підвищити тарифи на електрику відповідно до вимог законодавства України для забезпечення цілісної, збалансованої роботи НЕК "Укренерго", ДП "Гарантований покупець", ДП НАЕК "Енергоатом", ЗАТ "Укргідроенерго" і якнайшвидшого врегулювання проблемних питань в електроенергетичній сфері.

Важливо нагадати, що раніше виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець запевняла, що тарифи на електроенергію для населення підвищувати не будуть. Це ж підтверджував і голова Кабміну Денис Шмигаль, який офіційно заявив, що в новій програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом немає вимог щодо підвищення тарифів, тому хвилюватися не варто. Крім того, глава уряду звертав увагу на те, що в наступному опалювальному сезоні комунальні платежі можуть зменшитися через зниження цін на газ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в новому опалювальному сезоні тарифи на гарячу воду і опалення знизяться. Кабмін зобов'язав підприємства теплопостачання в терміновому порядку переглянути тарифи і визначити розмір витрат на придбання природного газу, завдяки чому для населення тарифи на тепло і гарячу воду зменшаться.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?