У Зеленського виступили з новою пропозицією щодо жителів ОРДЛО і Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського виступили з новою пропозицією щодо жителів ОРДЛО і Криму

У Зеленського виступили з новою пропозицією щодо жителів ОРДЛО і Криму

Після того, як президент України Володимир Зеленський підписав закон про скасування обов'язкового ЗНО для дітей з ОРДЛО і забезпечення їх можливістю безкоштовно навчатися в українських вишах через державне замовлення в межах квот, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступив з новою пропозицією. Він закликав владу збільшити квоти для вступу випускників з окупованих Донбасу і Криму, а також забезпечити їх гуртожитком і соціальної стипендією. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"Очевидно, що тут треба говорити і про збільшення відповідних квот на держзамовлення, і про створення необхідних умов для подальшого перебування в Україні. Адже, що таке дитина з окупованих територій? Вона однозначно повинна бути забезпечена гуртожитком. Однозначно, вона повинна бути забезпечена в тому числі ще й, можливо, соціальною стипендією. Зрозуміло, що вона повинна усвідомлювати, що вона в Україні і повинна нагнати ту, можливо, освітню прірву, яку вона отримала на окупованих територіях", - заявив Кремінь.

Омбудсмен наголосив, що хотів би, щоб в процес допуску дітей з ОРДЛО в українські вузи приєдналися і спецслужби, адже, за його словами, бували випадки, що громадяни, які брали участь в бойових діях на стороні терористичних організацій, претендували на безкоштовне отримання освіти в Україна. При цьому він підкреслив, що держава зобов'язана забезпечити дітям з окупованих територій доступ до освіти, хоч і визнав, що це "дуже непроста робота, тому що немає інформацієї, яка це кількість дітей, скільки дітей по-справжньому зможе приїхати".

"Ті діти, які опинилися на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і в Криму, - вони наші діти. Звичайно, ми як представники української держави повинні забезпечити їм доступ до отримання освіти. Але в той же час треба розуміти, що треба створити для того відповідні умови ", - підкреслив Кремінь.

Нагадаємо, Зеленський вже підписав закон щодо випускників з ОРДЛО. Тепер діти з так званих "ЛНР" і "ДНР" можуть навчатися у вузах безкоштовно, а при вступі не зобов'язані будуть здавати ЗНО. До цього така норма діяла лише для випускників шкіл з анексованого Криму і Севастополя. Згідно з указом "Про внесення змін до закону" Про вищу освіту "про особливості вступу до установи вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей", діти з окупованих територій Донбасу і Криму (і населених пунктів на лінії зіткнення) при вступі до українських ВНЗ звільняються від здачі зовнішнього незалежного оцінювання - їх будуть приймати за результатами вступних іспитів. Також випускники з ОРДЛО зможуть навчатися в у всіх українських вузах безкоштовно, через держзамовлення в межах квот, а не по обмеженому окремому списку, як це відбувалося раніше.

Як повідомляв ONLINE.UA, влада України повідомили чудові новини пенсіонерам з ОРДЛО  - у Зеленського пообіцяли спростити правила перетину КПВВ на Донбасі для пенсіонерів, щоб жителі ОРДЛО могли безперешкодно в'їжджати на підконтрольні Україні території для отримання пенсій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?