Є загроза - Столтенберг вирішив кардинально змінити НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

Є загроза - Столтенберг вирішив кардинально змінити НАТО

Є загроза - Столтенберг вирішив кардинально змінити НАТО
Джерело:  online.ua

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг несподівано заговорив про перетворення Альянсу. Він вважає, що в умовах нинішніх загроз з боку Росії і Китаю потрібно створити глобальне НАТО, яке зможе реагувати на небезпеку не тільки у військовій, але і в політичній сфері. Він звернув увагу на те, що військова активність РФ названа в числі найбільших викликів, оскільки саме РФ продовжує свою військову діяльність безперервно - і цей факт не можна ігнорувати. Крім того, однією з найважливіших задач в наступні роки Столтенберг назвав протидію загрозі нової гонки озброєнь в світі. Серйозні плани НАТО Столтенберг розкрив 13 липня в інтерв'ю Redaktionsnetzwerk Deutschland, передає ONLINE.UA з посиланням на DW.

"Ми не можемо, як раніше, тільки займатися підрахунком боєголовок. Йдеться про нові технології, і нові види їх поєднання, в кінці кінців мова йде про алгоритми, і не в останню чергу - про штучний інтелект", - зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО підкреслив, що хоче налагодити політичне співробітництво країн-членів Північноатлантичного альянсу з їх партнерами, такими як Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея і Японія. Столтенберг пояснив важливість політичного спрямування, так як щодо НАТО і Китаю необхідно чітко розділяти такі речі, як військову присутність і політичні ініціативи. Він також висловився за те, щоб в нинішніх умовах зміни балансу сил у світі країни НАТО мають забезпечити за собою лідерство в технологічному прогресі.

Кілька днів тому Єнс Столтенберг назвав основними загрозами для світової безпеки тероризм, наслідки підйому Китаю, а також більш наполегливу Росію з її агресивними діями проти України. Крім того, як відомо, 17 червня міністри оборони країн НАТО прийняли рішення посилити системи протиповітряної і протиракетної оборони Альянсу, щоб протистояти російській ядерній ракетній загрозі.

Нагадаємо, нещодавно Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. Ця програма передбачає участь України в плануванні операцій НАТО, допуск нашої країни до всіх навчань НАТО, надання посад для українських представників в штаб-квартирі і командних структурах Альянсу, поглиблений обмін даними розвідки з країнами-членами.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що генсек НАТО терміново зателефонував міністру оборони України. Андрій Таран і Єнс Столтенберг обговорили ситуацію на Донбасі і в Чорному морі, яка продовжує погіршуватися у зв'язку з тим, що Росія нарощує і зміцнює свою військову присутність і змінює баланс сил. Вони домовилися посилити присутність сил і засобів на суші, морі та в повітряному просторі чорноморського регіону шляхом збільшення патрулювання в повітрі і присутності кораблів військово-морських сил країн-членів Альянсу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?