Ми дуже щасливі - у Зеленського повідомили українцям важливу новину
Категорія
Політика
Дата публікації

Ми дуже щасливі - у Зеленського повідомили українцям важливу новину

Ми дуже щасливі - у Зеленського повідомили українцям важливу новину
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського позитивно оцінила домовленість між Центренерго і ДТЕК Енерго по закупівлі вугілля. В ефірі одного з українських телеканалів заступниця очільника Офісу президента Юлія Ковалів назвала справедливим ціноутворення за формулою Роттердам+. Окрім того, вона наголосила, що комнада ОП дуже щаслива, що гірники можуть повернутися до своєї роботи, повідомляє ONLINE.UA.

"Ми дуже щасливі, що шахтарі зможуть з понеділка (13 липня) повернутися нормально на роботу. І ми також дуже щасливі, що паралельно з цим державна компанія не переплатить за вугілля. І ціна справедлива", - наголосила Юлія Ковалів.

Варто звернути увагу на те, що минулого тижня Центренерго і вуглевидобувні підприємства узгодили умови поставок українського вугілля за формулою Роттердам+. Відповідно до неї, вугілля буде коштувати на 20% дешевше від вугілля держшахт, і на 10% дешевше за газ. Що важливо розуміти, після цього гірники, які протестували під Офісом президента, закінчили акцію, яка тривала 12 днів. Гірники "Добропілля" з 13 червня повертаються до роботи.

Як відомо, формула Роттердам+ була введена ще 3 роки тому. Згідно з постановою НКРЕКУ, в ціну електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам - Роттердам - Антверпен) + витрати на транспортування в Україну. Таким чином, в тарифі встановлювалася рівна ціна на енергетичне вугілля українського та іноземного походження. Формула була скасована рік тому після введення ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля і електроенергії для промисловців зросла.

Варто згадати про те, що ще 1 липня, під час засідання українського уряду, глава Кабміну Денис Шмигаль повідомив українцям довгоочікувану новину — він почав стверджувати, що Україна погасила усі борги перед шахтарями державних шахт. За його словами, майже 40 тисяч шахтарів вже мали отримати належну зарплату.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава держави  Володимир Зеленський 24 червня вийшов до гірників  з Львівської області та дав їм гучну обіцянку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?