Будьте обережними - НБУ невідкладно звернувся до українців
Категорія
Економіка
Дата публікації

Будьте обережними - НБУ невідкладно звернувся до українців

Будьте обережними - НБУ невідкладно звернувся до українців
Джерело:  online.ua

Національний банк звернувся до всіх українців з важливим попередженням - в регуляторі розповіли про приховану небезпеку нульових кредитів і закликали громадян країни бути обережними при укладанні договорів з банками, так як потім захистити свої права можна буде тільки через суд. Очільниця управління захисту прав споживачів НБУ Ольга Лобайчук пояснила, що банки не роздають гроші просто так і під фішкою "кредит під 0%" ховається багато підводних каменів. За її словами, нульова ставка по кредиту може діяти всього тиждень, а потім банки вводять штрафи, пеню, комісії та додаткові відсотки. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу НБУ.

"Фішка кредитів" під 0% "- ця ставка може діяти всього тиждень. А після цього включаються штрафи, пеня, комісії та додаткові відсотки. Ви здивуєтеся, в зверненнях громадян ми зустрічали максимальну ставку по кредиту посилання - 1 702% річних", - пояснила Лобайчук.

Вона дала життєво важливу пораду українцям - уважно читати і перевіряти умови договору, так як після підписання документа захищати права складно, оскільки людина самостійно підписала договір з такими умовами.

"Єдиний, хто може допомогти, - це суд", - підкреслила представник НБУ.

Лобайчук нагадала, що з січня 2020 року в Україні запрацював захист прав споживачів фінансових послуг та НБУ почав активну роботу з банками і фінансовими організаціями, яким встановив вимоги до реклами та інформації на сайті. Ці правила почнуть працювати з вересня місяця.

Нагадаємо, в лютому 2020 року в Україні стартувала програма "Доступні кредити 5-7-9%" для малого та середнього бізнесу. Її реалізує Фонд розвитку підприємництва. Програма передбачає створення умов для здешевлення і доступності кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5%, 7% і 9% річних за кредитами в національній валюті, а також надання часткових гарантій. На даний момент в Україні за програмою "Доступні кредити 5-7-9%" видали 1,1 млрд грн. Всього на неї виділено 2 млрд гривень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НБУ порадував українців новим прогнозом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?