Масовий запуск іпотеки - Нацбанк поділився важливими даними
Категорія
Економіка
Дата публікації

Масовий запуск іпотеки - Нацбанк поділився важливими даними

Масовий запуск іпотеки - Нацбанк поділився важливими даними
Джерело:  interfax.com.ua

 В.о. очільниці НБУ Катерина Рожкова повідомила українським громадянам довгоочікувану новину - вона заявила, що Нацбанк в умовах коронакризи очікує масового запуску іпотеки у 4 кварталі 2020 року за умови збереження макростабільності в країні. За її словами, для найбільш якісних позичальників 10% річних вийде економічним шляхом, а не адміністративним. Окрім того, зазначається, іпотека підтягне додаткові суміжні галузі, які теж потребують додаткового підкредитування. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  "Інтерфакс-Україна".

Катерина Рожкова звернула увагу на те, що НБУ працює з банками і над іншими методами розширення кредитування, в тому числі закликає банки знижувати ставку по кредитах і депозитах в корпоративному секторі.

"У корпоративному секторі банки не дуже охоче знижують ставку по кредитах, вони намагаються зберегти свою маржу, хоча час високої маржі вже в минулому. Тому ми зараз з ними працюємо і вмовляємо знижувати ставки по депозитах. Вже є банки - з іноземним капіталом і наші великі державні, які їх знизили", - наголосила тимчасова очільниця НБУ.

Окрім того, Рожкова закликала банки підготувати нові програми кредитування для бізнесу з урахуванням коронакризи.

"Ставка повинна бути нижче, а кредит - довший і умови м'якшими, щоб допомогти бізнесу відновитися. Завдання банку - не просто видати кредит, а видати так, щоб бізнес ці гроші пустив в роботу, залишився здоровим і борг з часом, як годиться, повернув", - додала чиновниця.

Не можна не згадати про те, що глава держави Володимир Зеленський раніше стверджував, що комерційні і державні банки в Україні повинні давати іпотечні кредити максимум під 10% річних.

"Я впевнений в тому, що не можна 25% витрачати на іпотеку. Будь-яка молода сім'я вирішить, що, слухай, я тут не можу купити, я тоді поїду в Польщу, яка різниця, де знімати (житло - ред.), але там я отримаю нормальну зарплату. Поки ми не конкуруємо з усіма провідними європейськими країнами, наприклад, Німеччиною, тієї ж Польщею, куди їде в основному наша молодь. Якщо у нас буде зарплата навіть на 200 євро менше, ніж в Польщі, але у нас будуть умови, коли людина зможе взяти собі квартиру без проблем під максимум 10%. Таку ставили завдання", - наголосив Володимир Зеленський.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, очільник Кабінету міністрів Денис Шмигаль потішив українських громадян новою приємною новиною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?