Вплив 4G та 5G перевірили на живих істотах - деталі цікавого дослідження
Категорія
Технології
Дата публікації

Вплив 4G та 5G перевірили на живих істотах - деталі цікавого дослідження

Вплив 4G та 5G перевірили на живих істотах - деталі цікавого дослідження
Джерело:  online.ua

Світом поширюються конспірологічні теорії про деструктивний вплив технологій 4G та 5G на людей, їх здатність викликати епідемії чи інші лиха. Команда біологів вирішила дослідити шкідливість такого зв'язку для живих істот. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на результати дослідження, які оприлюднив журнал PLOS ONE.

Науковці з Університету Орегону в експериментах використали ембріони риб даніо-реріо — це популярні акваріумні створіння. Вони з'ясували, що радіохвилі не вплинули на смертність, морфологію, реакцію на світло.

Утім, поганий вплив все ж таки був — технології пригнічували сенсомоторні функції, однак невідомі наслідки для дорослих.

Вчені помістили ікру у камеру з клітки Фарадея. До неї приєднали обладнання, яке поширювало радіохвилі 3,5 ГГц — саме їх використовують у 4G та 5G. Фахівці тримали температуру у 28-29 градусів Цельсія, а рівень води тримали щонайменше 5 міліметрів над ембріонами — це дозволило максимально знизити вплив лабораторних умов.

З 6-ї години після запліднення на зразки впливали хвилями упродовж 42 годин. Наступні три доби експерти намагалися відстежити зміни. Вони встановили, істоти відзначилися гальмуванням реакції переляку. Це може бути раннєю ознакою розладів нервово-м'язової системи у майбутньому, однак висновок попередній.

Попередні дослідження взагалі встановили, що вплив 4G та 5G на рибок призводить до їхньої затримки у розвитку, тож підсумки нового експеримент фактично стали сюрпризом.

Як повідомляв ONLINE.UA, українці невідкладно закликають главу держави Володимира Зеленського заборонити запуск 5G в Україні, оскільки немає клінічно підтвердженої доказової бази щодо безпеки даного виду зв’язку для здоров’я людей. Варто звернути увагу на те, що петиція з відповідним запитом від 7 квітня з’явилася на сайті президента країни, а вже у липні зібрала 25 тисяч голосів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?