Росія відповідальна за катастрофу - Євросоюз висунув новий жорсткий ультиматум Путіну
Категорія
Політика
Дата публікації

Росія відповідальна за катастрофу - Євросоюз висунув новий жорсткий ультиматум Путіну

Росія відповідальна за катастрофу - Євросоюз висунув новий жорсткий ультиматум Путіну
Джерело:  online.ua

17 липня 2020 виповнюється шість років від дня катастрофи Boeing-777 над Донбасом, який слідував рейсом МН17 і був збитий ракетою із зенітно-ракетного комплексу Бук в небі над Україною. Міжнародне розслідування катастрофи, в якій загинули всі 298 осіб, що знаходилися на борту літака, триває, але все встановлені слідством факти вказують на те, що за трагедію відповідальна Росія. У команді російського президента Володимира Путіна категорично заперечують свою вину, але Євросоюз наполягає на тому, щоб Росія визнала свою відповідальність за катастрофу МН17 і почала повністю співпрацювати зі слідством, щоб встановити всіх винних в загибелі людей. Про це йдеться в заяві офіційного представника зовнішньополітичної служби ЄС, поширеному 16 липня, напередодні шостої річниці цієї трагедії, передає ONLINE.UA.

"17 липня ми відзначаємо шосту річницю знищення літака рейсу MH17 "Малайзійських авіаліній", яка забрала життя 298 людей 17 національностей. Євросоюз продовжує відчувати глибоке співчуття до всіх, хто втратив своїх близьких. ЄС висловлює повну підтримку всім зусиллям щодо встановлення істини і здійсненню правосуддя", - йдеться в заяві ЄС.

В Євросоюзі нагадали, що повністю підтримують всі зусиль по встановленню істини і забезпечення справедливості по відношенню до 298 жертв катастрофи і їх найближчих родичів. У Брюсселі сподіваються, що суд залучить всіх винних до відповідальності відповідно до Резолюції 2166 Ради Безпеки ООН.

"Нагадуючи про свої попередні заяви, Європейський Союз бере до відома всі кроки, зроблені в зв'язку з цим, і очікує, що Росія візьме на себе свою відповідальність і буде повною мірою співпрацювати з зусиллями по встановленню винних", - підкреслюється в заяві.

Нагадаємо, лайнер Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий неподалік від села Грабово на сході Донецької області 17 липня 2014 року. Об'єднана слідча група, яка веде міжнародне розслідування катастрофи Боїнга МН17, прийшла до висновку, що літак був збитий ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу Бук - він був завезений в Україну з Росії. 19 червня 2019 року Міжнародна спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, які вважаються причетними до транспортування і бойового застосування "Бука". Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони так званої "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збивання літака полковник ГРУ генштабу збройних сил РФ, глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський, підполковник-спецназівець ГРУ Олег Пулатов і громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "ДНР".

Слідство виключило версію про нештатну ситуацію і теракт на борту літака на підставі характеру ушкоджень. Результати експертних досліджень підтвердили версію про те, що літак зазнав руйнівного впливу ззовні. Розповсюджуваний російською пропагандою міф про те, що авіалайнер був збитий в повітрі військовим літаком, визнали фейком на підставі радіолокаційних даних, свідчень і даних експертних досліджень.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Нідерланди завдали потужного удару по команді керівника Кремля Володимира Путіна - влада надала нову інформацію про позов проти Росії в ЄСПЛ у справі про збитий над Донбасом у 2014 році боїнг МН17. Зокрема, країни, охочі приєднатися до позову як треті сторони, зможуть це зробити протягом 12 тижнів після офіційної передачі позову РФ секретаріатом ЄСПЛ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?