NASA отримало нові унікальні фото Сонця - на них помічені цікаві явища
Категорія
Технології
Дата публікації

NASA отримало нові унікальні фото Сонця - на них помічені цікаві явища

NASA отримало нові унікальні фото Сонця - на них помічені цікаві явища
Джерело:  online.ua

Космічний зонд Solar Orbiter, запущений 10 лютого 2020 року, став першим кораблем, який зміг сфотографувати поверхню Сонця з найбільш близької відстані. Ці унікальні фото вже передані на Землю. Вони були зроблені з відстані всього в 77 мільйонів км від Сонця, приблизно на половині відстані між Землею і зіркою. Нові знімки світила спантеличили вчених - вони помітили на них цікаві явища, які можуть стати розгадкою однією з таємниць Сонця щодо нагріву корони. У NASA і ESA вже показали знімки Сонця, отримані в ході першого зближення Solar Orbiter із зіркою, яке відбулося в червні 2020 року. На них вони побачили мініатюрні сонячні спалахи, які отримали назву "багаття", передає ONLINE.UA.

"Це тільки перші знімки, і ми вже можемо бачити цікаві нові явища. Ми дійсно не чекали таких відмінних результатів з самого початку. Ці багаття зовсім незначні самі по собі, але, підсумовуючи їх вплив на всьому Сонце, вони можуть бути основним внеском в нагрів сонячної корони", - розповіли вчені ESA, зазначивши, що дані фото дозволять їм розгадати найпотаємніші загадки світила.

Багаття, показані на перших знімках Сонця, були отримані за допомогою Extreme Ultraviolet Imager (EUI). Вчені ще не знають, чи є багаття просто крихітними версіями великих спалахів, або вони приводяться в дію іншими механізмами. Але вже вони розглядають теорії про те, що ці мініатюрні спалахи могли сприяти одному з найзагадковіших явищ на Сонці - нагріванню корони.

Експерти нагадали, що під час сонячних спалахів Сонце випускає сплески енергійних частинок, які посилюють сонячний вітер, постійно виходить від зірки в навколишній простір. Коли ці частинки взаємодіють з магнітосферою Землі, вони можуть викликати магнітні бурі, які можуть порушити телекомунікаційні мережі та електричні мережі на нашій планеті.

Нагадаємо, нещодавно команда міжнародних вчених з США, Канади і Великобританії заявила, що через 10 млрд років Сонце перетвориться в гігантський кристал. Подібна трансформація схожа на перетворення рідкої води в лід. Вчені заявили, що білі карлики є завершальним етапом еволюції зірок головної послідовності, до яких відноситься Сонце. Вони переконані, що після смерті обсяг Сонця поступово буде скорочуватися і зірка почне охолоджуватися.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що вчені зафіксували найпотужніший за три роки спалах на Сонці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?