Зміцнення імунітету стовбуровими клітинами: як використовують клітинні біотехнології в Україні і в світі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Зміцнення імунітету стовбуровими клітинами: як використовують клітинні біотехнології в Україні і в світі

Зміцнення імунітету стовбуровими клітинами: як використовують клітинні біотехнології в Україні і в світі
Джерело:  online.ua

Відновити імунітет — завдання непросте, «чарівної» таблетки для зміцнення імунної системи не існує. Як примусити імунітет робити те, що він і так повинен, але не робить з яких-небудь причин? ONLINE.UA розповідає про ефективні і безпечні методи зміцнення імунітету на клітинному рівні, які широко використовуються у всьому світі.

Стовбурові клітини у зміцненні імунітету — світовий досвід

Наш імунітет запрограмований на знищення всього, що він сприймає як чужорідне. Зокрема, боротьбу з інфекціями в імунній системі покладено на окремі типи лейкоцитів. На ранньому етапі імунної відповіді найбільш важливими з них є нейтрофіли і макрофаги. Якщо вони не можуть знищити патоген, то в бій вступають В- і Т-лімфоцити. Зниження одного з видів імунних клітин призводить до збою в роботі всієї імунної системи, що підвищує ризики захворювання не тільки застудами, а й серйозними хворобами, що несуть загрозу життю людини. Як правило, на початковому етапі зниження імунного статусу ніяк себе не проявляє, тому неможливо передбачити, як організм відреагує на ту чи іншу інфекцію або перенесе захворювання. Запобігти імунодефіцитним станам допомагає профілактика, одним з ефективних методів якої вважається зміцнення імунітету імунокомпетентними клітинами.

На тему біозміцнення імунітету у всьому світі проводяться понад сотні досліджень, спрямованих на пошук методів лікування слабкої або імунної системи, що надмірно реагує, тієї, яка в момент так званого «запального шторму» може знищувати і здорові клітини організму. Вони довели, що стовбурові клітини здійснюють інтенсивну імуномоделюючу дію на організм, підвищують його опірність і рівень захисту від будь-якого виду інфекційних агентів.

В одному з останніх досліджень по використанню стовбурових клітин в зміцненні імунітету, яке провела франко-німецька дослідницька група під керівництвом професора Міхаеля Сівеке з Центру регенеративної терапії TU Dresden (CRTD) і Центру імунології Марселя Луміні (CNRS, INSERM, Університет Екс-Марсель), виявлено ще одну надзвичайну властивість стовбурових клітин. Виявилося, що вони не тільки забезпечують безперервне оновлення клітин крові і сприяють імунній відповіді, яка викликається інфекцією, але також можуть пам'ятати попередні інфекційні атаки, а значить здатні стимулювати більш швидку і більш ефективну імунну відповідь при повторному зараженні.

В ході свого дослідження вчені спростували теорію про те, що стовбурові клітини не впливають на імунітет і не бачать інфекцію. На лабораторному рівні вони довели, що стовбурові клітини здатні виробляти підтипи імунних клітин для боротьби з будь-якою інфекцією, з якою стикається організм. І, більш того, вони володіють основним принципом вакцин, а саме викликають екстрену реакцію на інфекційні агенти, що повертаються.

«Здатність імунної системи відстежувати попередні інфекції і реагувати більш ефективно вдруге, коли вони зустрічаються, є основоположним принципом вакцин. Тепер ми розуміємо, як стовбурові клітини крові визначають ланцюги імунної відповіді, що дозволяє розробити нові способи посилення імунної відповіді, якщо вони були неефективні, або відключити їх, якщо вони надмірно реагують», - підсумував керівник дослідження.

Зміцнення імунітету на клітинному рівні в Україні — як це працює

В Україні є можливість зміцнити імунітет на клітинному рівні для відновлення захисних сил організму людини, який втратив здатність боротися з вірусами і патогенними бактеріями. У пацієнтів після введення клітинних препаратів, зокрема стовбурових клітин, відбувається активація функціональних систем організму, нормалізується імунний статус і прискорюються обмінні процеси.

Щоб визначити свій імунний статус, досить здати розгорнутий аналіз крові, який покаже кількість лейкоцитів, нейтрофілів, лімфоцитів, моноцитів, еозинофілів та інших клітин, відповідальних за імунітет. Якщо кількість лейкоцитів і лімфоцитів значно нижче норми, то це вже показник того, що імунна система ослаблена і не може протистояти будь-якого роду вірусам і бактеріям. Швидко і безпечно вплинути на ситуацію допоможуть мезенхімальні стовбурові клітини, які не просто відновлюють рівень лімфоцитів і лейкоцитів, а призводять до збалансованості різних ланок імунної системи.

Наприклад, в медичному центрі Deva Clinique лікування стовбуровими клітинами успішно проводять протягом багатьох років. У пацієнтів після введення стовбурових клітин не тільки в кілька разів підвищується імунний статус, а й відбувається відновлення організму після перенесених захворювань.

Покажемо, як працюють стовбурові клітини в зміцненні імунітету на наочному прикладі.

Загальний аналіз крові, який був проведений в лабораторії клініки, показує, що у пацієнта була низька кількість лейкоцитів - 3,05 при нижній нормі 5,0, при цьому були занижені і лімфоцити в абсолютних числах - 0,80 при нижній нормі 1,3. Фахівці з клітинної терапії рекомендували провести пацієнту терапію стовбуровими клітинами, беручи до уваги супутні захворювання і результати досліджень.

Контрольний аналіз пацієнта через тиждень продемонстрував, що лікування стовбуровими клітинами вже показало свій позитивний результат. У крові пацієнта нормалізувалася кількість лейкоцитів - з 3,05 до 6,67, а лімфоцити в абсолютних числах збільшилися майже у три рази - від 0,80 до 2,15. До того ж, аналіз показав збільшення моноцитів в крові, а це говорить про те, що в організмі у пацієнта почалося очищення від різних білкових структур.

Важливо відзначити, що стовбурові клітини мають унікальний механізм міграції та диференціювання у різні типи клітин. Це означає, що разом із зміцненням імунітету у пацієнта одночасно проходить потужне лікування хронічних і навіть прихованих захворювань, а також отримує високий профілактичний ефект перед багатьма хворобами.

Практичний клінічний досвід використання стовбурових клітин в Deva Clinique показує, що у пацієнтів після лікування спостерігаються:

  • підвищення загального життєвого тонусу і працездатності;

  • зменшення відчуття слабкості, втоми, млявості;

  • поліпшення апетиту;

  • нормалізація сну;

  • відновлення пам'яті;

  • посилення концентрації уваги і гостроти мислення;

  • зменшення «біологічного» віку;

  • спостерігається виражений anti-age ефект.

Також пацієнти відзначають підвищення статевого потягу (лібідо) і потенції у чоловіків. У них нормалізується емоційний фон, припиняються депресивні настрої, мобілізуються вольові процеси.

Який з методів клітинного зміцнення імунітету підходить саме вам, вирішувати, звичайно, повинен тільки лікар. Імунітет — складна система механізмів, за допомогою яких організм захищає себе від дії різноманітних чинників, що руйнують його клітини і тканини. Ця система складна і багаторівнева, так як її робота залежить від правильного функціонування ланок всіх органів. У абсолютно здорової людини імунна система працює як годинник і захищає її від мікроорганізмів, токсинів, пухлинних клітин, інфікованих вірусом клітин, а також інших мікробів і патогенних агентів за допомогою спеціалізованих клітин — вони цілодобово стоять на сторожі перед будь-яким вторгненням чужорідних об'єктів. Але через фізичні навантаження, стреси, неправильне харчування імунний статус може знижуватися, і в цей момент організм залишається беззбройним перед бактеріальними і інфекційними викликами. Але важливо розуміти, що ваше здоров'я тільки в ваших руках. Не забувайте, що нинішні перспективні технології, широко застосовуються у всьому світі, здатні запобігти захворюванням за рахунок підвищення імунного статусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?