Є указ Зеленського - глава Міноборони звернувся до українців з важливою заявою
Категорія
Україна
Дата публікації

Є указ Зеленського - глава Міноборони звернувся до українців з важливою заявою

Є указ Зеленського - глава Міноборони звернувся до українців з важливою заявою
Джерело:  online.ua

У Міноборони України відреагували на резонансний скандал навколо весняного призову в армію, який був перенесений через карантин по коронавірусу і завершиться 31 липня. Міністр оборони Андрій Таран запевнив українців, що молоді люди, які закінчують навчання за програмою "бакалавр" і виявили бажання навчатися за програмою "магістр", мають право на відстрочку. Він також нагадав, що юнаки віком 18-19 років можуть бути призвані на строкову службу тільки за власним бажанням. На це є указ президента України Володимира Зеленського та постанова Кабміну. У разі виникнення проблемних ситуацій, міністр закликав українців звертатися на гарячу лінію Міноборони. Таран запевнив, що кожен випадок порушення прав претендентів на освіту буде ретельно розглядатися і винуватці будуть притягнуті до відповідальності. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Міноборони.

"Весняний призов 2020 року відбувається в безпрецедентних умовах. Відповідним Указом Президента України, а також розпорядженням Уряду заклик перенесений на травень-липень, триватиме він до 31 липня. Громадяни у віці 18-19 років можуть бути призвані на військову строкову службу тільки за власним бажанням, що підтверджується письмовою заявою", - пояснив Андрій Таран ситуацію з весняним призовом в армію в Україні під час" Години запитань до уряду" у Верховній Раді.

Міністр підкреслив, що вже вдалося врегулювати питання щодо призову випускників-бакалаврів, які хочуть продовжити навчання на магістратурі. Таран зазначив, що "вичерпні роз'яснення щодо призову на строкову службу", а також відповідні доручення довели до відома військових комісаріатів та керівників обласних і районних держадміністрацій.

"Всі бажаючі продовжити навчання за програмою "Магістр", надають в військкомати відповідні документи від навчальних закладів, і це стане підставою для відстрочення призову до осені 2020 року. Місцевим органам освіти і науки, навчальним закладам рекомендовано надавати відстрочку до 1 жовтня 2020 року", - підкреслив Таран.

При цьому він додав, що випускники шкіл можуть безперешкодно вступати до вищих навчальних закладів. Адже згідно з рішенням уряду, українців у віці 18-19 років можна закликати до строкової служби в армії тільки за власним бажанням.

"Всього в цьому році заплановано до призову 16 460 осіб. У тому числі в ЗСУ - 9 тисяч осіб, в Національну гвардію - 5 460, в Держприкордонслужбу - 1 300 осіб, до Державної спецслужбу транспорту - 700 осіб", - уточнив Таран.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні проходить весняний призов в армію за новими правилами. Вони передбачають, що обов'язковому призову на строкову військову службу підлягають особи від 20 до 27 років, які не мають права на відстрочку. Юнаки віком 18-19 років зможуть піти в армію тільки за власним бажанням на підставі особистої письмової заяви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?