Терміновий висновок - в ЄС оцінили резонансні рішення України
Категорія
Політика
Дата публікації

Терміновий висновок - в ЄС оцінили резонансні рішення України

Терміновий висновок - в ЄС оцінили резонансні рішення України
Джерело:  online.ua

Експерти Венеціанської комісії оцінили законопроєкт про референдум, який в українському парламенті підтримали у червні. Критику відомство назвало "терміновим спільним висновком". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на оприлюднені документи.

Фахівці високо оцінили розроблений документ. Вони буквально назвали його кроком уперед у порівнянні із законопроєктом про народне голосування від 2012 року. зазначається, що новий "достойний похвали".

У висновку комісії говориться, що законопроєкт містить "детальні механізми, спрямовані на забезпечення рівних агітаційних можливостей для сторонників та противників ухвалених на референдумі питань".

Також експерти звернули увагу на прагнення розробників орієнтуватися на чинні норми Виборчого кодексу, який затвердили 2019 року, а також на закон про Центральну виборчу комісію.

Водночас у комісії виступили з рекомендаціями щодо доповнення законопроєкту різними пунктами. наприклад, пропонуються рівні можливості участі у комісіях прихильників та противників референдуму, продовження терміну збору підписів, доступність голосування для переселенців чи громадян з інвалідністю, заборонити електронне голосування, ввести покарання за порушення проти ЗМІ у період кампанії.

Слід нагадати, у червні народні депутати виступали за голосування у раді з приводу цього законопроєкту не раніше осени. Наголошувалося, що жодні плебісцити до місцевих виборів 25 жовтня не планують.

Як повідомляв ONLINE.UA, 16 червня український парламент нарешті вніс до порядку денного законопроєкт про народовладдя шляхом референдуму. Варто звернути увагу на те, що за це рішення проголосували 242 народних обранців. Законопроєкт про референдум вже доступний на сайті Верховної Ради під №3612.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?