Місцеві вибори в Україні - ЦВК пояснила головні особливості
Категорія
Політика
Дата публікації

Місцеві вибори в Україні - ЦВК пояснила головні особливості

Місцеві вибори в Україні - ЦВК пояснила головні особливості
Джерело:  online.ua

У Центральній виборчій комісії наголосили, місцеві вибори 25 жовтня відбудуться з важливими особливостями. Вони пов'язані з ухваленням нового Виборчого кодекса. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пояснення члена ЦВК Сергія Постівого для "Наше радіо USA".

За його словами, перш за все йдеться про нову територіальну основу, яку забезпечило рішення Верховної Ради від 17 липня - щодо створення нових районів. Також виборці можуть онлайн змінити адресу голосування.

Про майбутні вибори відомо, що депутатів сільської, селищної, міської ради (до них відносять територіальні громади з до 10 тисяч виборців) проводять за мажоритарною системою. У кожному багатомандатному виборчому окрузі, на які поділять громади, обиратимуть не менше двох та не більше чотирьох посадовців.

"А вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) проводяться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідно Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті, села, селища згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської, сільської, селищної територіальної громади", - пояснив Постівий.

Влада також передбачила нову систему висування кандидатів від політичних партій та формування нових видів виборчих списків. Йдеться про єдиний і територіальний виборчі списки.

Вибори 25 жовтня матимуть обов'язкову гендерну квоту в формуванні виборчих списків. Серед п'яти кандидатів повинні бути щонайменше дві жінки. Недотримання цієї квоти призведен, ймовірно, до відмови у реєстрації від партії чи організації.

Як повідомляв ONLINE.UA, представники команди російського президента Володимира Путіна почали скаржитися на те, що постанова Верховної Ради про проведення місцевих виборів в Україні "суперечить" мінським домовленостям. З такими звинуваченнями на Україну накинувся представник РФ Борис Гризлов після засідання ТКГ у режимі відеоконференції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?