ЄС зробив останнє попередження команді Зеленського - у чому річ
Категорія
Україна
Дата публікації

ЄС зробив останнє попередження команді Зеленського - у чому річ

ЄС зробив останнє попередження команді Зеленського - у чому річ
Джерело:  online.ua

Декілька днів тому очільник Кабінету міністрів Денис Шмигаль заявив, що законопроєкт №3739 про зміну правил державних закупівель продукції машинобудування, що надає преференції продукції з локалізованим виробництвом, не відповідає Угоді про асоціацію з ЄС, а також іншим зобов’язанням України та потребує змін. В Євросоюзу на цей факт також звернули увагу, ба більше - продовжують озвучувати жорсткі попередження команді українського лідера Володимира Зеленського. Так, нещодавно в Європейському Союзі зізналися, що вкрай стурбовані змінами до закону про держзакупівлі, з тим щоб обмежити доступ до публічних закупівель для продукції машинобудування, якщо хоча би частина компонентів не буде вироблена в Україні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на DW.

Згідно з останніми даними журналістів, позиція дипломатичній місії така, що ці документи однозначно порушуватимуть принцип недискримінації, закладений в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, а також у зобов'язаннях України в рамках Світової організації торгівлі.

"Хоча бажання підтримати вітчизняну промисловість є зрозумілим, особливо з огляду на економічні труднощі через пандемію СOVID-19, є інші способи це робити, не порушуючи засад вільної конкуренції у відносинах з країнами ЄС та іншими членами СОТ", - зазначили у представництві ЄС.

Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, що є відповідальним за економічні питання, поділився з міжнародною спільнотою та українцями важливими даними — він розповів, що вже обговорив з очільником Кабміну Денисом Шмигалем проєкт закону про держзакупівлю, ухвалений в першому читанні. Домбровскіс також зазначив, що питання невідповідності цього проєкту Угоді з ЄС було однією з тем переговорів.

"Ми піднімали це питання і я почув обіцянку прем’єр-міністра, що уряд буде працювати над тим, щоби зміни до закону про держзакупівлі відповідали домовленостям України з ЄС, включаючи Угоду про асоціацію", — заявив Валдіс Домбровскіс.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, 23 липня українська влада та Європейська комісія в Брюсселі нарешті змогли підписати меморандум та кредитну угоду —  уже відомі важливі подробиці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?