Вчені створили маску, яка знищує коронавірус - цікаві деталі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені створили маску, яка знищує коронавірус - цікаві деталі

Вчені створили маску, яка знищує коронавірус - цікаві деталі
Джерело:  online.ua

Науковці зі всього світу роблять все можливе, аби отримати можливість зупинити пандемію коронавірусу. Так, нещодавно стало відомо, що вчені вирішили просочити багаторазову тканинну маску спеціальним засобом, який нейтралізує SARS-CoV-2. За словами фахівців, ефект зберігається до 50 прань. Варто звернути увагу на те, що такий унікальний засіб захисту створили в Інституті молекулярної медицини в Лісабоні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання Naked Science.

"Ідея належить кільком компаніям: виробнику текстилю Adalberto, роздрібним мережам MO і Sonae Fashion і технологічного центру CITEVE, а також двом університетам Інституту молекулярної медицини і Державному університету Міньо. Маска отримала назву MOxATech і вже пройшла сертифікацію французького державного агентства Générale des Entreprises. Її планують продавати в країнах Євросоюзу", - йдеться в повідомленні.

За словами науковців, в ході експериментів тканину занурювали в розчин, що містить деяку кількість патогену, а після контакту з матеріалом вимірювали його життєздатність. Що важливо розуміти, вчені фіксували зниження вірусної активності на 99% через годину після контакту з тканиною: з'єднання ефективно нейтралізувало майже всі бактерії і грибки, що потрапили на маску.

"Автори технології розповіли про деякі особливості маски в презентації. Вони кажуть, щоб зберігати її, не потрібно дотримуватися спеціальні умови: тести показали, що освітлення, температура і вологість повітря не впливають на ефективність. Крім того, з плином часу захисні властивості не втрачаються і склад маски не переноситься на шкіру або одяг в процесі носіння", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв ONLINE.UA, у вівторок, 28 липня, в Україні зафіксували 919 нових випадків зараження коронавірусом. Загальна кількість хворих COVID-19 налічує вже 66 575 осіб.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?