СБУ знешкодила банду, яка тероризувала Київ вибухами - що вимагали злочинці
Категорія
Події
Дата публікації

СБУ знешкодила банду, яка тероризувала Київ вибухами - що вимагали злочинці

СБУ знешкодила банду, яка тероризувала Київ вибухами - що вимагали злочинці
Джерело:  online.ua

Представники СБУ затримали підривників, які погрожували мешканцям Києва. Вони вимагали за "безпеку" та відсутність вибухів пів мільйона доларів США. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу силового відомства.

Наразі затриманих перевіряють на причетність одразу до низки інцидентів.

"За попередньою версією слідства, учасники групи, використовуючи саморобні вибухові пристрої, влаштували вибух біля входу на станцію метро "Шулявська" та у житловому будинку на столичному Подолі. Крім того, правоохоронці знешкодили один з пристроїв біля метро "Мінська", а ще один виявили на сортувальній станції після анонімного дзвінка", - пояснили в СБУ.

Невдовзі після першого вибуху терористи анонімно звернулися до СБУ, МВС та інших установ і ЗМІ з вимогами про "викуп".

"Зокрема, зловмисники вимагали перерахувати їм 50 біткоїнів орієнтовною вартістю $500 тисяч на електронний гаманець із зашифрованим повідомленням у вигляді QR-коду. Правоохоронці ідентифікували власників та користувачів мобільних телефонів, місця їх перебування і проживання та автотранспорт, який використовувався для підготовки і вчинення терактів. У результаті оперативники встановили двох основних виконавців – саме вони готували, закладали та приводили у дію вибухові пристрої в різних районах столиці", - зауважили силовики.

Спецслужба з'ясувала, що зловмисники користувалися різними телефонами й картками операторів мобільного зв'язку, роутерами wi-fi. Вибухові пристрої активувалися завдяки різноманітним платам і схемам, які отримували сигнал. Угрупування пересувалося містом максимально приховано, аби уникнути камер спостереження.

Обшуки відбулися 15 разів за адресами проживання й місцеперебування фігурантів справи.

"Зокрема, виявлено один мобільний телефон, у пам’яті якого збережені QR-коди аналогічні тим, які залишили на місцях вчинення вибухів. Також вилучили інший мобільний, з якого здійснювали дзвінки до інтернет-магазину для замовлення wi-fi модулів, якими оснащували вибухові пристрої", - додали в СБУ.

Під час іншого обшуку правоохоронці знайшли фрагменти, які використали для виготовлення вибухівки.

Затриманим висунули підозру в ч. 2 ст. 258 ККУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, силовики СБУ посилили режим безпеки на тлі терористичної загрози. Йдеться безпосередньо про Київ та Київщину, однак у заяві зверталася увага на всі регіони.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?