В Україні затвердили нові правила навчального процесу - як вчитимуться школярі з 1 вересня
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні затвердили нові правила навчального процесу - як вчитимуться школярі з 1 вересня

В Україні затвердили нові правила навчального процесу - як вчитимуться школярі з 1 вересня
Джерело:  online.ua

Новий навчальний рік в Україні почнеться з 1 вересня і влада країни впевнена, що піти в школу зможуть майже всі учні, крім тих, хто живе в регіонах, включених в "червону" зону. Уряд поки розробляє три сценарії навчання в Україні в новому навчальному 2020-2021 році. Найбільш вірогідним буде змішане навчання. У свою чергу Міністерство охорони здоров'я вводить свої правила навчання в школах. Відповідну постанову підписав 30 липня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Постанова містить кілька груп вимог - до організації освітнього процесу, до організації харчування та до шкільного транспорту. Як вчитимуться школярі з 1 вересня, повідомила керівниця київського департаменту освіти Олена Фіданян, передає ONLINE.UA.

Тимчасові рекомендації МОЗ щодо організації навчального процесу в школах з 1 вересня передбачають:

  • Розробку керівником навчального закладу маршруту руху учнів (задіюючи всі можливі входи в приміщення) та складання графіка, за яким школярі будуть входити в будівлю. Забороняється допуск в приміщення батьків і супроводжуючих осіб, крім супутників учнів з інвалідністю.

  • Педагогічний склад навчального закладу перед початком занять повинен буде проводити опитування учнів про їхнє самопочуття і можливих симптомах респіраторної хвороби.

  • У разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби і при відсутності батьків учня будуть ізолювати в спеціально відведеному приміщенні, інформувати батьків (законних представників) та приймати рішення про направлення до закладів охорони здоров'я.

  • Вхід до навчальних закладів дозволяється в захисній масці або респіраторі. Маски можна не використовувати на заняттях. Під час пересування по приміщеннях навчального закладу використання масок обов'язково.

  • На вході в усі приміщення необхідно обладнати місця для обробки рук антисептичними засобами з помітною інструкцією з чітко прописаними правилами дезінфекції рук (у вигляді банера, наклейки і т.д.).

  • Пересування учнів між навчальними кабінетами і аудиторіями буде мінімізовано, проводити заняття рекомендується в одному приміщенні, застосовуючи модульний підхід до організації вивчення дисциплін.

  • У розкладі занять необхідно передбачити можливість різного часу початку і закінчення занять (перерв) для різних класів і груп.

  • По можливості забезпечити проведення занять з окремих предметів на відкритому повітрі.

  • Після кожного заняття проводити провітрювання протягом не менше 10 хвилин.

Важливо відзначити, що дистанційне навчання влада готує тільки в навчальних закладах з "червоної зони" з поганими показниками по захворюваності. В інших же почнуться звичні шкільні будні з поправкою на карантин - маски, зміна температури, провітрювання і ніяких екскурсій. Також розглядається гібридний варіант очно-заочного навчання, коли діти з одного класу можуть ходити в школу по черзі, що дозволить зменшити скупчення учнів в одному приміщенні на уроці.

Нагадаємо, раніше українці звернулися до президента України з нагальною вимогою. Вони наполягають на тому, щоб він заборонив дистанційне навчання в усіх навчальних закладах країни. Дана петиція вже зібрала 25 тис голосів, тому команда українського лідера повинна її розглянути найближчим часом.

У свою чергу в МОН запевняють, що Міністерство освіти і науки України поки не має наміру переводити школи на дистанційне навчання з 1 вересня 2020 року. У відомстві звертають увагу на те, що це рішення буде залежати виключно від епідеміологічної ситуації в країні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні змінили правила вступу до вишів через карантин. Вступна кампанія з 1 серпня буде проходити по-новому.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?