Як підприємиця з Донбасу врятувала свій бізнес в період карантину - надихаючий приклад
Категорія
Економіка
Дата публікації

Як підприємиця з Донбасу врятувала свій бізнес в період карантину - надихаючий приклад

Як підприємиця з Донбасу врятувала свій бізнес в період карантину - надихаючий приклад
Джерело:  online.ua

В останні місяці багато малих підприємців змушені були припинити свою діяльність в результаті економічної кризи, викликаної пандемією коронавіруса. Але ті, хто не опустив руки і шукав шляхи порятунку свого бізнесу, змогли зберегти свою справу - в важкий період багато бізнесменів зважилися на перепрофілювання своїх виробництв, завдяки чому не тільки дали можливість своїм підприємствам вижити в умовах кризи, а й зберегти робочі місця для співробітників. Однією з таких рішучих підприємців стала Ірина Паруна, якій в 2014 році довелося почати життя з нуля в селі Боброве, яке знаходиться в 8 км від лінії фронту на Донбасі, куди вона переїхала з Сєвєродонецька після початку збройної агресії Росії проти України. Розвинути бізнес своєї мрії Ірина змогла завдяки грантовій підтримці, яку отримала в рамках програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України". Як їй вдалося врятувати його під час карантину, розповідає ONLINE.UA.

Свій бізнес Ірина почала прямо вдома - в одній з кімнат вона обладнала швейну майстерню, в якій виготовляла халати, сукні та постільну білизну. Підприємиця мріяла розширити виробництво, але у неї не вистачало коштів на нове обладнання. У пошуках залучення коштів до свого підриємства Ірина випадково дізналася про грантову програму USAID. Вона подала заявку і отримала грошову допомогу, яка дозволила їй придбати п'ять оверлоків, прасувальну машину і запас тканин.

"Власними зусиллями нам ніколи б не вдалося залучити кошти, щоб купити таке обладнання. Те, що ми змогли придбати прасувальну машину з парою, на якій дуже легко працювати - це була справжня фантастика", - зізналася підприємиця.

Завдяки отриманим коштам на розвиток бізнесу, Ірина змогла найняти п'ять кравчинь і значно наростити обсяги виробництва. Але з приходом в Україну пандемії коронавіруса її справа знову опинилося під загрозою. Але і в ситуації, що склалася, підприємниця знайшла вихід - вона перейшла до виробництва масок, використовуючи закуплені тканини для постільної білизни. Її співробітниці працювали по 14 годин на день, виготовивши більше трьох тисяч захисних масок, на яких до цих пір в Україні є підвищений попит. Отриманий прибуток Ірина використовує для підтримки соціальних ініціатив, які забезпечують допомогу нужденним і людям з інвалідністю. Зокрема, виготовлені підприємством маски були надані працівникам місцевої поліції, міської влади та міжнародних організацій, що працюють в Східній Україні. Переорієнтація на виробництво масок дозволила зберегти робочі місця і дала самому підприємству можливість вижити.

"Ми зберегли свій бізнес, і я від цього дуже щаслива", - підкреслила Ірина, яка має цілий ряд планів з розвитку свого підприємства.

В майбутньому підприємиця хоче і далі шити маски, а також планує розширити площу майстерні і можливо придбати вишивальну машину, що дозволить прикрашати постільну білизну і маркувати її власним брендом.

Нагадаємо, програма "Конкурентоспроможна економіка України" спрямована на розвиток сильної, диверсифікованої і відкритої економіки України шляхом поліпшення бізнес-середовища для малих і середніх підприємств. Цілі програми - підвищення конкурентних ключових галузей економіки та забезпечення України можливостями скористатися перевагами від угод про вільну торгівлю. Вона запущена в 2018 році і триватиме до 2023 року. Програма КЕУ заохочує створення бізнес-стартапів і діяльність малих та середніх підприємств, сприяє підвищенню конкуренції на внутрішньому ринку України та підтримці конкурентоспроможності українських стартапів, малих і середніх підприємств на міжнародних ринках.

Раніше ONLINE.UA розповідав цікавий приклад підприємиці з Донеччини, яка, завдяки грантовій підтримці, змогла розширити і перепрофілювати свій бізнес в умовах пандемії коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?