Це вже позаду - новий прогноз щодо кризи від НБУ приголомшив Україну
Категорія
Економіка
Дата публікації

Це вже позаду - новий прогноз щодо кризи від НБУ приголомшив Україну

Це вже позаду - новий прогноз щодо кризи від НБУ приголомшив Україну
Джерело:  online.ua

Пандемія коронавірусу COVID-19 потужно вдарила по українській економіці, водночас з економіками інших держав світу. Нацбанк наприкінці липня оприлюднив новий прогноз щодо відновлення. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу відомства.

Згідно з оприлюдненим інфляційним звітом, скорочення української економіки за 2020 рік становитиме 6%. Наступного року зростання досягне 4%.

"Інфляція прискориться до 4,7% на кінець цього року і також буде близькою до середньострокової цілі Національного банку 5% у наступні роки", - наголосили в НБУ.

Експерти пояснили, що Україна вже пережила найбільш жорсткий період кризи.

"Найгірший період для економіки вже позаду. Пом’якшення карантинних обмежень сприяє пожвавленню ділової активності. Досить м’яка монетарна та фіскальна політика підтримають економічне зростання в наступні роки. Втім, темпи відновлення будуть стримуватися все ще пригніченим споживчим та інвестиційним попитом, зокрема через високий рівень невизначеності щодо поширення коронавірусу", - додали вони.

Відновлення стане нерівномірним поміж економічними галузями. Сфера послуг, торгівля й транспорт зможуть відновитися ще в III кварталі. Досягнення докризового рівня для них затягнеться через низький попит.

Експортні галузі, наприклад — металургія, відновлюватимуться паралельно зі збільшенням попиту на продукцію у світі. Сільське господарство постраждає через обмеження найменше, як вважають фахівці. На гірші показники врожаю вплинуть погодні умови.

"Нові стимули для розвитку отримує IT-сектор, зокрема в частині проєктів із організації віддаленої роботи, а також внутрішній туризм", - підкреслили в НБУ.

Нагадаємо, країна перейшла до адаптовного карантину, який дозволяє регіонам послабляти чи посилювати заходи в разі зміни епідемічних показників. Вже з 1 серпня цей режим скорегують.

Як повідомляв ONLINE.UA, прем'єр-міністр Денис Шмигаль поділився з українцями важливими даними — він повідомив, що у 2020 році ВВП України впаде на 4,8%, однак уже у 2021 році можна очікувати зростання на 4,6%. За його словами, починаючи з 2021 року Кабмін закладає середньорічне зростання ВВП на 4,6% у наступні роки.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?