З Донбасу прийшли невтішні новини - ОБСЄ б'є на сполох
Категорія
Україна
Дата публікації

З Донбасу прийшли невтішні новини - ОБСЄ б'є на сполох

З Донбасу прийшли невтішні новини - ОБСЄ б'є на сполох
Джерело:  online.ua

Моніторингова місія ОБСЄ продовжує пильно стежити за всіма діями і провокаціями проросійських сил на Донбасі. Крім фіксації стягування нового важкого озброєння російських гібридних військ в ОРДЛО, СММ констатувала масштабне порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків. За перші п'ять днів з початку перемир'я, з 27 по 31 липня, було зафіксовано 123 порушення. Спостерігачі стурбовані ситуацією. Вони підкреслюють, що неповага до зобов'язань щодо припинення вогню ставить під загрозу майбутні переговори і зусилля по врегулюванню конфлікту. Невтішні новини з Донбасу повідомили і в прес-центрі штабу ООС. У зведенні 1 серпня говориться, що збройні формування Російської Федерації тільки напередодні чотири рази відкривали вогонь, порушуючи режим тиші, передає ONLINE.UA.

"З 00:01 27 липня до кінця звітного періоду СММ зафіксувала в цілому 123 порушення режиму припинення вогню. У Донецькій області 30 липня камера СММ на шахті "Жовтнева" зафіксувала один снаряд в польоті на розрахунковій дальності 0,1-2 км на захід. СММ бачила колону вантажівок з номерними знаками Російської Федерації в непідконтрольному місті Донецьку", - зазначено в звіті СММ ОБСЄ.

Важливо відзначити, що за даними штабу ООС, напередодні бойовики влаштовували нахабні провокації в районі населених пунктів Водяне, Південне і Луганське. Вони стріляли з автоматичних станкових гранатометів і стрілецької зброї. У свою чергу підрозділи Об'єднаних сил дотримувалися умов припинення вогню і знаходилися напоготові до адекватного реагування на можливі небезпечні дії противника.

"Поодинокі неприцільні обстріли не несли загрози життю і здоров'ю, тому наші воїни вогонь у відповідь не відкривали. Серед особового складу Об'єднаних сил бойових втрат і поранень немає", - йдеться у зведенні ООС.

Нагадаємо, що з півночі 27 липня на Донбасі почав діяти режим повного і всеосяжного припинення вогню, про який домовилися на засіданні Тристоронньої контактної групи. Однак проросійські сили відразу ж його порушили, у чому, за традицією, звинуватили українських воїнів. При цьому міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков переконує, що обстріли з боку проросійських бойовиків після оголошення режиму перемир'я на Донбасі є випадками порушення саме режиму тиші, але не означають порушення перемир'я як такого.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ЗСУ зробили несподівану заяву про перемир'я на Донбасі. Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак, незважаючи на обстріли, назвав ситуацію навколо режиму стійкого і всеосяжного припинення вогню стабільною, зазначивши, що в зоні проведення ООС не зафіксовано ескалації або наступальних дій. Обстріл з боку бойовиків, за словами Хомчака, є провокаціями низького рівня, які окупанти влаштовують через неконтрольовані емоцій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?