Затримані під Мінськом вагнеровці дали резонансні свідчення - що розповіли бойовики
Категорія
Світ
Дата публікації

Затримані під Мінськом вагнеровці дали резонансні свідчення - що розповіли бойовики

Затримані під Мінськом вагнеровці дали резонансні свідчення - що розповіли бойовики
Джерело:  online.ua

Скандал із затриманням бойовиків російської ПВК "Вагнера" під Мінськом набирає обертів. Після того, як білоруські слідчі допитали кожного із затриманих, виявилося, що 15 осіб з них планували летіти з Білорусі до Туреччини, двоє - на Кубу, 11 осіб - до Венесуели, один - в Сирію, але збиралися здійснити переліт одним літаком. При цьому один з бойовиків, як з'ясувалося, взагалі не знав куди летить, а троє від показань відмовилися. Керівник білоруської слідчої групи Олександр Агафонов назвав сумнівними і суперечливими показання бойовиків. Він вважає, що летіти вони нікуди не збиралися, а наявність у них квитків на 25 липня в Стамбул, є лише підготовленим алібі. Резонансні деталі допиту затриманих вагнеровцев в Білорусі повідомляє ONLINE.UA з посиланням на БЕЛТА.

"Всі затримані допитані за участю захисників. Їхні свідчення непослідовні, а цілі перебування в Білорусі - суперечливі: 11 осіб мали намір летіти до Венесуели, 15 слід в Туреччину, двоє - на Кубу, один - в Сирію. Один взагалі не знав, куди летить . Три від дачі показань відмовилися. Видається сумнівним, що на одному рейсовому літаку можна зробити переліт в країни різних континентів. Це те ж саме, що на одному поїзді їхати відразу в Москву, Санкт-Петербург, Сочі і Магадан", - повідомив Агафонов.

Глава слідства також підкреслив, що група затриманих беовіков була організована і управлялася по військовим стандартам.

Важливо відзначити, що посол Росії Дмитро Мезенцев повністю заперечує причетність Москви до внутрішніх справ Білорусі. Він заявив, що затримані під Мінськом росіяни не бойовики, а в санаторії "Білорусочка" під Мінськом вони зупинилися, так як запізнилися на рейс з Національного аеропорту столиці Республіки, прямуючи транзитом до третьої країни. При цьому Мезенцев натякнув, що затримані бойовики можуть бути співробітниками приватного охоронного підприємства, яке, в рамках виконання зобов'язань за комерційним контрактом, покликане забезпечувати охорону енергетичної інфраструктури та ресурсів за кордоном, але не в Білорусі.

Нагадаємо, в ніч на 29 липня співробітники КДБ Білорусі під Мінськом затримали 33 бойовиків російської приватної військової компанії "Вагнера". Білоруська влада оприлюднили імена затриманих. Як виявилося, всі вони брали участь у збройних конфліктах в Сирії, Лівііі, а 14 бойовиків воювали проти української армії в рядах бойовиків так званих "ДНР" і "ЛНР". Білоруські спецслужби вважають, що затримані входили в групу з 200 осіб, які прибули в країну для "дестабілізації обстановки в країні в період виборчої кампанії". У Радбезі РБ повідомили, що стосовно затриманих порушили справу про підготовку теракту і вони почали давати свідчення.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що серед бойовиків російської ПВК "Вагнера", затриманих під Мінськом, є громадяни України. Офіс генпрокуратури вже попросив білоруську владу екстрадувати їх в Україну. У Кремлі ж заявили, що не визнають українське громадянство затриманих бойовиків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?