Нацкомісія миттєво відреагувала на рішення Зеленського - до чого готуватися
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нацкомісія миттєво відреагувала на рішення Зеленського - до чого готуватися

Нацкомісія миттєво відреагувала на рішення Зеленського - до чого готуватися
Джерело:  online.ua

1 серпня Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і компослуг, затвердила в Україні знижені "зелені" тарифи на електроенергію відповідно до закону, який напередодні підписав президент Володимир Зеленський. Тарифи знизили в залежності від часу введення в експлуатацію СЕС. Зокрема, "зелені" тарифи ввели для 780 суб'єктів господарювання, які мають СЕС, і 27 суб'єктів, які виробляють електрику з енергії вітру. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу регулятора.

"Це технічне рішення, яке приймається на виконання прийнятого і вступившого в силу закону .. Щоб уникнути тимчасового розриву ми приймаємо рішення саме сьогодні", - зазначила на засіданні в.о. голови нацрегулятора Оксана Кривенко.

Згідно з оприлюдненим проєктом постанови, для більшості СЕС встановлено зелений тариф в розмірі 3,83 грн/кВт-год (без ПДВ). Найвищий тариф - 7,37 грн/кВт-год без ПДВ (зокрема, для СЕС, встановлених одними з перших), найнижчий - 3,29 грн/кВт-год. Також для СЕС, вмонтованих на дахах або фасадах будівель і введених в експлуатацію після 30 липня 2015 року, тариф встановлений в розмірі 4,54 грн/кВт-год. Для окремих СЕС встановлено надбавки 5% і 10% за використання українського обладнання. Для переважної більшості ВЕС тариф становить 2,82 грн/кВт-год або 3,39 грн/кВт-год.

Як відомо, закон про зниження так званого "зеленого тарифу", який підписав Зеленський, передбачає зниження тарифу для більшості СЕС на 15%, для СЕС до 1 МВт - на 7,5%, для ВЕС - на 7,5% без пролонгації їх дії. Відповідно до закону, для об'єктів, що використовують обладнання українського виробництва на 30-50% встановлюється 5% надбавка, для використовують вітчизняне обладнання на 50% і вище - надбавка складе 10%.

Влада запевняє, що нові зелені тарифи ніяк не позначаться на тарифах для людей і промислових споживачів. Але експерти впевнені, що ціни на електроенергію для населення будуть в будь-якому випадку рости. Правда, підвищення тарифів буде не різким і буде проходити в кілька етапів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні переглянули тарифи на послуги з передачі електричної енергії- ціни на передачу електрики піднімають на 54,6% вже з 1 серпня. Тепер тариф на послуги з передачі електричної енергії складе 240,23 грн / МВт * год, а тариф на послуги з диспетчерського управління складе 24,75 грн / МВт * год без урахування податку на додану вартість. Таке рішення напередодні ухвалила Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?