Кремль змінив стратегію - на яких умовах Путін вирішив повернути Донбас Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль змінив стратегію - на яких умовах Путін вирішив повернути Донбас Україні

Кремль змінив стратегію - на яких умовах Путін вирішив повернути Донбас Україні

Команда російського президента Володимира Путіна продовжує умисно гальмувати переговори по Донбасу і висуває все нові ультиматуми офіційному Києву. І це робиться навмисне, так як Кремль домагається своєї головної мети - щоб Донбас був фактично незалежним, але формально перебував в складі України і міг впливати на політику українського уряду. Щоб цього досягти, Путін провів суттєві зміни в системі російського кураторства над окупованими територіями сходу України. Зокрема, на заступника керівника адміністрації президента Росії Дмитра Козака отримав вплив ідеолог "русского мира" Костянтин Затулін, який нав'язує Козаку ідею покласти в основу російської стратегії на українському напрямку "грузинську або молдавську" модель. Про це повідомив голова Служби зовнішньої розвідки України Валерій Кондратюк, передає ONLINE.UA з посиланням на ZN.

Керівник СЗР зазначає, що перед Затуліним поставлена задача налаштувати Козака на довгі переговори з Україною і за можливості створити модель, в якій Донбас був би фактично незалежним, але при цьому залишався в складі України і міг впливати на рішення центральної влади.

"... вести довгі переговори, по можливості створити таку модель типу Мінських угод, щоб Донбас був фактично незалежним, формально в складі України, і міг впливати на політику українського уряду. Сподіваюся, що до цього часу американці втомляться нею займатися, втомляться кидати ресурси в цю топку, махнуть рукою і повалять якогось націоналіста, і прийде більш-менш помірний режим. Дочекатися його еволюції і побудувати з ним стосунки", - навів слова Затуліна Кондратюк.

Важливо нагадати, що кілька днів заступник глави адміністрації російського президента Дмитро Козак написав листа раднику лідерки ФРН Ангели Меркель з копіями для представників команд Еммануеля Макрона і Володимира Зеленського, в якому назвав переговори по Донбасу на рівні радників безглуздими і запропонував від них відмовитися. Нова пропозиція РФ шокувало не тільки офіційний Київ, а й багатьох міжнародних партнерів нУкраіни. Однак вже 31 липня незмінний представник Кремля Дмитро Пєсков несподівано почав відхрещуватися від заяви Дмитра Козака. За словами прес-секретаря Путіна, інформація про вихід Росії з переговорного процесу по Донбасу на рівні радників є спотворенням слів і Козак ніколи такого не казав.

При цьому відомо, що раніше представники Путіна заявили про намір взяти паузу в переговорах в нормандському форматі, поки Україна не внесе зміни до Конституції щодо особливого статусу Донбасу і не погодить з бойовиками ОРДЛО ще десятки законів. Офіційний Київ принципово дотримується своєї позиції по Донбасу і не збирається сідати за стіл переговорів з бойовиками, на чому наполягає Москва. Президент України Володимир Зеленський нагадав команді Путіна, що ніхто не може нічого вимагати від України на міжнародній арені, в тому числі, прийняття закону про "особливий статус Донбасу".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що голова Служби зовнішньої розвідки назвав головні цілі Путіна в Україні. Вони полягають не тільки у військовій агресії на Донбасі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?