У Зеленського раптово змінили позицію по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського раптово змінили позицію по Донбасу

У Зеленського раптово змінили позицію по Донбасу
Джерело:  online.ua

Новий глава української делегації Тристоронньої контактної групи Леонід Кравчук виступив з несподіваною заявою - він повідомив, що має намір досягти миру на Донбасі не тільки шляхом компромісів, а й шляхом переговорів з представниками так званих "ЛНР" і "ДНР", на чому наполягає команда російського президента Володимира Путіна. Кравчук пояснив свою позицію тим, що не можна домогтися миру на Донбасі, ні з ким не розмовляючи. Колишній український лідер нагадав, що ще на початку війни на Донбасі звертався з проханням до ватажків окупованих територій чітко пояснити, що вони хочуть мати на території ОРДЛО, але відповіді так і не отримав. Про це Кравчук заявив в ефірі українського телеканалу, передає ONLINE.UA.

"Я говорю не про прямі переговори з ватажками, щоб було ясніше ... Є там люди, які не зв'язані, скажімо, суто на політичних питаннях, можливо, є вчені, можливо, є інші - і з тієї, і з нашого боку почати говорити на цьому рівні. Щоб це відразу не виглядало, як державний рівень. і коли вони напишуть якусь дорожню карту, і цю карту узгодять з Києвом, і з тими регіонами, звідки вони прийшли, тоді можна ставити питання про більш високий рівень зустрічей для прийняття остаточного рішення. Зараз йде питання про з'ясування точних позицій і кроків", - пояснив Кравчук.

Перший український президент, якого призначили представником України в ТКГ, вважає, що для вирішення конфлікту на Донбасі потрібно домовлятися. Але він запевнив, що ніколи не підпише документ, який зашкодить Україні.

"Я буду говорити з ким завгодно, але я ніколи не підпишу документ, який зашкодить Україні. Ті ультра-патріоти, які мене критикують, що я з кимось говорю, вже підписали Мінські домовленості, де ми до сьогоднішнього дня не можемо зайняти точну і чітку позицію. Тому що вони ж підписали, що спочатку вибори, а потім межа, і всі закони, які будуть прийматися Верховною Радою, узгоджувати з "ДНР/ЛНР". Якщо ми хочемо чогось досягти, хочемо миру на Донбасі - як можна домогтися миру, ні з ким не розмовляючи? Прийдуть сили ООН, ОБСЄ, поставлять своїх військових, одягнуть білі каски, і все? Не буде такого", - підкреслив політик.

Що стосується перших кроків, які Кравчук має намір зробити в переговорах по Донбасу, то це два питання - створення фонду для відновлення Донбасу, а також вільної економічної зони.

"Перший крок - наступальний. Почнемо з Будапештського меморандуму. Україна тоді склала ядерну зброю, 175 ракет. На кожній ракеті стояло по п'ять боєголовок, в цілому - більше 1000. Кожна шахта коштувала мільярд доларів, тих доларів, зараз це близько 300 млрд. І цей крок України мав дуже велике значення для зменшення ядерних арсеналів і витрат на ядерні арсенали тих ядерних держав, які сьогодні існують. Якщо ми це обговоримо і подамо в широкому плані, дипломатичними зусиллями всіх разом, і Росія підтримає ... Я хочу фонд реанімації Донбасу, люди почнуть відразу за щось конкретне братися ", - сказав перший президент України.

Важливо відзначити, що раніше Кравчук запевняв, що компроміси в переговорах по Донбасу припустимі не в усьому. За його словами, суверенітет, територіальна цілісність, незалежність, недоторканність кордонів - ці питання обговорюватися не будуть. Крім того, політик пообіцяв, що буде виступати за те, щоб управління територією Донбасу принесло користь людям, які там живуть, щоб вони відчули, що є господарями своєї землі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, на яких умовах Путін хоче повернути Донбас Україні. Про плани Кремля повідомив глава Служби зовнішньої розвідки, який розповів про серйозні зміни в системі російського кураторства над окупованими територіями сходу України. Зокрема, на заступника керівника Адміністрації президента Росії Дмитра Козака тепер отримав вплив ідеолог "русского мира" Костянтин Затулін, який нав'язує Козаку ідею покласти в основу російської стратегії на українському напрямку "грузинську або молдавську" модель.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?